Разширяването на ски концесията в Банско няма да се обсъди въобще

Борисов ще обяви в сряда какво ще прави с проблемния договор с "Юлен"

Разширяването на ски концесията в Банско няма да се обсъди въобще

Министерският съвет изобщо няма да разгледа предложението за промяна на концесионния договор за ски зона Банско, изготвено още миналата пролет от междуведомствена група и предвиждащо вдигане на концесионната такса за ползване на защитени територии от националния парк "Пирин", опрощаване на стари незаконни строежи от концесионера "Юлен" и разрешаване на нови ски съоръжения. Това научи Mediapool от свои източници в правителството.

Това става по нареждане на премиера Бойко Борисов, който от миналата седмица е подел офанзива за изчистване на всякакви съмнения за връзка на правителството с корпоративни интереси, прекратявайки обществени поръчки за над 1.5 млрд. лв. заради съмнения за участие на свързвани фирми с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

На заседанието на кабинета в сряда трябва да стане ясно какво ще предприеме министър-председателят по спорната концесия. Нейното прекратяване все по-упорито се иска от природозащитниците, редовно протестиращи срещу нарушения на екозаконодателството както в ски зоната Банско, управлявана от "Юлен", така и в природен парк "Витоша" където   са ски съоръженията на фирмата "Витоша ски". И двете фирми се свързват с акционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, сочен като друг олигарх. ПИБ би подпомогната от държавата при недостига на парична ликвидност през 2014 г. и това я спаси да не последва съдбата на фалиралата Корпоративна търговска банка. Отделно ръководената от Минев ски федерация редовно получава държавно финансиране за провеждане на ски състезания на Банско.

Вечерта във вторник от правителствената пресслужба съобщиха, че решението на Борисов да не се разгледа докладът на работната група за ски концесията на Банско е взето след разговор с  министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Малко преди това тя заяви, че ведомството ѝ ще подкрепи предложението за промяна на договора за концесия на ски зоната в Банско, направено от Съвета за развитие преди седмица. По думите ѝ се приема и идеята за увеличаване на концесионното възнаграждение. Няма да има прекратяване на договора, както настояват еколозите, коментира министърът на околната среда Ивелина Василева.

"Евентуални стъпки към прекратяване - първо, че трудно могат да бъдат обосновани, предвид неточностите, които са заложени в текстовете на първоначално подписания договор. Второ, ако се пристъпи към нещо такова, това би означавало дълги съдебни процедури и сериозна финансова щета за държавата. Това е текстът на договора, че той може да бъде прекратен при цялостно неизпълнение. Има проверки в годините на контролните органи, включително ДНСК и нито една от тях не заключава, че има незаконосъобразност на актовете, които са издавани", заяви Василева.

Малко след това дойде и обратът относно решението за ски концесията, което бе подкрепено от всички политически партии, участващи в управлението. Включително Реформаторският блок, който преди година искаше прекратяване на договора с "Юлен", сега е "за". Само от ДСБ се обявиха за нов преглед на концесията, която според тях е най-добре да бъде прекратена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?