Разследва се кражба на 621 000 лева от данъците на столичани

Служителка на Столичната община е разследвана за кражба на 621 000 лева от местните данъци и такси на живеещите в район Лозенец. Икономическа полиция е сигнализирана на 31 май, а по случая е образувано досъдебно производство.

"Общо седем души са предложени за уволнение от клона на дирекция "Местни данъци и такси" в Лозенец, съобщи зам.-столичният кмет по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Един от тях е дал достъп до системата на заподозряната служителка. Останалите са уволнени заради неупражнен контрол.

Барбалов допълни, че липсват пари в брой. В момента, в който гражданин е заплащал данъка си, служителката е отбелязвала в системата плащането, но после парите не са намерени. Всички тези операции трябвало да се извършват от трима души в клона, които да се контролират помежду си.

За кражбата се е разбрало, след като е открито отклонение по сумите на средно 10 сметки месечно. При проверката на документите се е разбрало за кражбата. Общината знае поименно на кои хора липсват сумите по платените данъци.

Барбалов обясни, че няма опасност липсата на парите да доведе до сътресения с общия бюджет на София.

В момента тече проверка във всички общински данъчни отдели. До 20 юни ще бъде изготвен доклад дали има подобен проблем в друг отдел или дирекция.

Споделяне

Още от България