Разследва се появата на рисунка на пророка Мохамед в палестински вестник

Палестинският президент Махмуд Абас нареди да се разследва появата на рисунка на ислямския пророк Мохамед в палестински вестник, предаде Ройтерс.

Решението идва по-малко от месец, след като Абас участва заедно с други лидери в шествие в защита на свободата на словото в Париж, предизвикано от кървав атентат на ислямистки джихадисти срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", сред чиито карикатури има и такива на пророка Мохамед.

Рисунката в неделния брой на вестник "Ал Хаят ал Джадида" със седалище на Западния бряг показва яхнал Земята носещ роба мъж, който сее семена на любов по света, взети от кесия във формата на полумесец. Надписът под нея гласи: "Нашият Пророк Мохамед".

Художникът Мохамед Сабане, който е мюсюлманин заяви, че не е имал лоши намерения. Това не е Мохамед, а "символ на човечеството, което е просветено от донесеното от пророка Мохамед", написа той във Фейсбук.

Някои течения на исляма забраняват изобразяването на най-почитания пророк на тази религия. По-строгите тълкувания на Корана забраняват изобразяването на всякакви живи същества, въпреки че в предишни векове дворцови художници са рисували пророка Мохамед в ръкописи, отбелязва Ройтерс.

Палестинската държавна агенция УАФА съобщи снощи, че Абас е разпоредил да се извърши "незабавно разследване". Той изтъкнал "необходимостта да се предприемат възпиращи действия срещу отговорните за тази ужасна грешка, от уважение към светите религиозни символи, на първо място пророците".

Мохамед Сабане е един от най-изтъкнатите палестинските карикатуристи в общество, което ги хвали като остри критици на Израел. Той и преди е бил замесван в спорове около свободата на словото. Израел го е държал в затвор в продължение на пет месеца, а миналата година бе глобен за "връзки с вражески елементи".

Срещу Сабане не са отправени публични заплахи заради рисунката на пророка Мохамед. Художникът благодари на поддръжниците в интернет. "Въпреки че съм разследван, обичам тази страна", написа той днес.

Споделяне

Още от Свят