Поредно "екзактно" назначение на управляващите

Разследван от прокуратурата човек на ДПС е назначен зам.-областен управител

Като шеф на "Земеделие и гори" във Видин Николай Тодоров продал множество имоти държавна собственост, сега ще е с ресор земеделие и борба с корупцията

Николай Тодоров

Назначеният със заповед на премиера Пламен Орешарски заместник-областен управител на Видин Николай Тодоров е разследван от прокуратурата за неизгодни продажби на имоти, в резултат на които държавата е била ощетена с 1.8 млн. лв., показва проверка на Mediapool.

Пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото Владислав Влашев потвърди, че срещу настоящия заместник-областен управител на Видин се води наказателно производство. То е за продажбата на множество имоти държавна собственост, докато Николай Тодоров е бил шеф на Областна дирекция "Земеделие и гори" във Видин.

Тодоров заема поста от 2002 до 2009 година. Делото срещу него е за сделки, сключени от 2007 година до края на мандата му (по времето на тройната коалиция).

Прокуратурата разполага с доказателства, че настоящият високопоставен държавен чиновник е продал множество стопански дворове на занижени цени и без задължителните разрешения от земеделското министерство.

Прокурорските експертизи показват, че вследствие от тези сделки държавата е ощетена с около 1.8 милиона лева.

Пред държавното обвинение Тодоров е показал ксерокопия на разрешения от Министерството на земеделието и горите, но оттам са отговорили, че не могат да открият оригиналите. Поради тази причина от прокуратурата се съмняват, че става дума за фалшификати.

Изключително интересна подробност е, че всички имоти, които са предмет на делото, са продадени на един и същи човек – възрастна жена, която е майка на известен видински адвокат. Името му обаче не беше съобщено. Впоследствие много от имотите са препродадени на дъщерни дружества на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, за да бъдат построени върху тях фотоволтаици.

Прокуратурата проверява възрастната жена за укриване на данъци в размер на около 150 000 лева, защото доходите от сделките не са декларирани.

"Делото, нямайте никакви съмнения, ще бъде вкарано в съда", обясни прокурор Влашев.

Прокурорската проверка за сделките се води от 2011 година, а досъдебното производство е образувано в началото на 2012 година. Държавното обвинение обаче все още не може да окомплектова всички документи, защото много от тях не могат да бъдат открити в архива на местната земеделска служба.

Проверката за извършените продажби преди 2007 година също е показала, че има много съмнителни сделки с държавни земи, за които не могат да се открият разрешителни от земеделското министерство. От прокуратурата казаха, че се работи и по тях.

Кой е Николай Тодоров?

Името на Тодоров е известно във Видин. По време на социализма той е директор на Завода за режещи инструменти (ЗРИ) и, естествено за този пост, е член на БКП.

След промените Тодоров става симпатизант на СДС, през 1998 г. е назначен за кратко за директор на Свободната безмитна зона - Видин, но впоследствие, още по време на правителството на Иван Костов се чувства разочарован и преминава в редиците на ДПС, на която става областен лидер. И по време на правителството на НДСВ, а след това на тройната коалиция той оглавява областната дирекция по земеделие и гори в продължение на седем години.

Въпреки делото, водено срещу него от прокуратурата, Тодоров обаче е назначен за заместник-областен управител, а сред ресорите му, по ирония, са земеделието и борбата с корупцията. Без съмнение назначението е политическо, вероятно по искане на ДПС. Според политическите клюки в града Тодоров е искал отново да бъде върнат на стария пост - шеф на дирекцията по земеделие, но председателят на парламента Михаил Миков, който е от Видин, се е противопоставил заради разследванията на прокуратурата и опасността да се вдигне неприятен за управляващите шум.

Затова Тодоров се озовава на "толкова ниска държавна позиция" с подписа на министър-председателя Пламен Орешарски. Който заяви, правейки отчет за стоте дни на правителството, че носи отговорност за всяко от назначенията, които е направил.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?