Разследван с алкохолни проблеми работи в Софийската апелативна прокуратура

Заседание на Висшия съдебен съвет, Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет отказа да даде оценка за работата на прокурор Бранислав Славов от Софийската апелативна прокуратура заради проблемите му с алкохола и факта, че срещу него има образувано дело за търговия с влияние, което все още се разследва. В случая обаче бе по-интересно, че съдебният съвет изобщо не постави за разглеждане въпроса за временното отстраняване от работа обвинителя, за когото има достатъчно свидетелства, които да поставят по съмнение работата му в институцията.

Проблемът с прокурор Славов лъсна при гледането на точката от дневния ред на съвета, при която трябваше да му се гласува оценката от периодичното атестиране на работата му. Тогава думата взе главният прокурор Сотир Цацаров, който обясни, че не желае да вижда повече ”в това състояние” Славов. По-късно от дебата между членовете на ВСС се разбра, че става дума за проблеми с алкохола.

Цацаров обаче не спря до тук. Той разказа, че за проблемите на Славов се е разбрало точно заради образуваното срещу него досъдебно производство. Неотдавна Иван Йосифов - син на сочения за лидер на групата "Килърите 5" Йосиф Йосифов – обвини Славов, че е част от група, която е скалъпила обвиненията срещу баща му, а доскоро е ходил у тях на гости и трудно се прибирал.

Преди година се разбра и за доклад на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП), в който се съдържаха данни, че  Славов е "поддържал активна двустранна комуникация с лица от криминалния контингент", като им е оказвал "правна помощ" по образувани срещу тях наказателни производства  - давал съвети как да постъпват, правил си е срещи с колеги магистрати, които подпитвал за наблюдаваните от тях дела с тези обвиняеми.

Тогава ВСС реши единствено да го понижи в ранг, но Върховният административен съд отмени наказанието му. Въпреки това в четвъртък се разбра, че при атестирането прокурор Славов е получил оценка ”много добра”, която е и най-високата. От комисията, която бе оценявала работата му, обясниха, че са го оценили само по документи. В тях фигурират 61 акта на Славов, които са потвърдени и едва 7, които са отменени.

Членът на ВСС Магдалена Лазарова, която преди това бе колега на Славов в Софийската апелативна прокуратура, обясни, че той си върши работата професионално, а Цацаров допълни: ”Когато е в състояние...” В крайна сметка ВСС реши на този етап единствено да му отмени атестацията с оценка ”много добра” и да направи нова атестация. По принцип повечето прокурори, срещу които има дела, биват отстранявани от работа, докато приключи разследването.

Бранислав Славов нашумя още през 2011 година, защото бе прокурорът, който окончателно оневини тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за четенето в Народното събрание на СРС-ата по случая ”бебето във фризера”.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?