Разследван в Германия призна, че е бодигард на Бин Ладен

Двадесет и шестгодишният палестинцец с йорданско гражданство Шади Мохамед Мустафа А., срещу когото днес започна процес в Дюселдорф по обвинение за членство в терористична група, която е планирала атентати срещу израелски или еврейски учреждения в Германия, заяви пред съда, че е прекарал известно време в тренировъчен лагер на Ал Каида в Афганистан. Той призна също, че познава лично Осама Бин Ладен и е служил в отряда на личната му охрана. Това съобщи ДПА, като се позова на информация от прокуратурата и защитата на подсъдимия.

Шади и още седем други предполагаеми членове на базираната в Йордания терористична организация Ат Таухид бяха арестувани в Германия на 24 април миналата година. Според обвинителния акт, групата с ръководител Мохамед Абу-Д., известен още като Абу-Али, е била сформирана в Германия през септември 2001 година.

Абу-Али и още трима от групата още са в предварителен арест, тъй като следствието срещу тях не е приключило.

Според информация от прокуратурата, Ат Таухид е войнстваща ислямистка организация, която отхвърля монархията в Йордания, тъй като я смята за "неислямска" и подкрепя свещената война, която Ал Каида води в целия свят срещу Израел, САЩ и Запада. За ръководител на операциите на Ат Таухид е смятан Абу Мосаб ас Заркауи, също йорданец, който е в нелегалност.

Според обвинителния акт, в началото на септември 2001 г. Заркауи се е срещнал с Абу-Али в Иран и му е възложил да сформира бойна група, която да извърши атентати срещу учреждения на Израел или на еврейската община в Германия.

Последният се свързал със сегашния подсъдим на процеса, живеещ по онова време в Крефелд, и му възложил да осигури фалшиви паспорти за членовете на групата и средства за бъдещите атентати. Според обвинението, подсъдимият е поръчал през март на един помагач на групата от Дюселдорф да му осигури пистолет със заглушител и една каса ръчни гранати. Той обаче не получил пратката, тъй като междувременно бил арестуван.

Засега 26-годишният йорданец е обвинен за членство в терористична организация и за фалшифициране на паспорти. Присъдата се очаква да бъде произнесена през септември.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?