Разследван за мъченията либиец готов да дойде за разпит у нас

Разследван за мъченията либиец готов да дойде за разпит у нас

Един от единадесетте мъчители на петте български медицински сестри в Либия - Джума Мишри, срещу когото в България се води разследване – заяви, че не се страхува и е готов да се яви на разпит в България. Мишри и д-р Абдул Маджид Шуал присъстваха в неделя на продължилото 30 минути съдебно заседание в Районния съд в Триполи срещу българските медицински сестри и палестинския лекар. Двамата либийци съдят медиците по дело за клевета като претендират и за обезщетение от по пет милиона либийски динара.

Съдът отложи делото за 25 март по искане на защитата, която настоява да се запознае подробно с приложените документи от т.нар.  “офицерско” дело, по което Мишри и Шуал бяха окончателно оправдани миналата година.

Джума Мишри заяви, че твърденията за мъчения на българките са лъжа и той е напълно невинен. Пред БНР той каза, че не се страхува да пътува в страни от ЕС, нито дори да дойде в България, за да даде показания по разследването за изтезанията, на които са били подлагани медицинските сестри при задържането им през 1999 г. Мишри твърди, че е невинен и е оправдан от либийския съд.

В съдебната зала по делото за набедяване, освен Мишри, за първи път присъства и друг граждански ищец - Абдул Маджид Шуал.

Трети либиец се е присъединил към двамата ищци по делото за клевета срещу българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия, предаде Ройтерс. Става дума за полицейският офицер Осама Ауедан, който искал 7 млн. либийски динара обезщетение за страданията, причинени му от твърденията за изтезания.

През 1999 г. те са ръководили разследващата група, изтръгвала фалшивите самопризнания от българите и палестинския лекар.

През 2004 и 2005 г. двамата, заедно с още около десет офицери на либийските служби, бяха оправдани на всички инстанции. В началото на т.г. българската прокуратура образува дело срещу тях, а те заведоха ответен иск за клевета срещу медиците.

По време на съдебното заседание в неделя българките са били заставени да стоят прави и не им е бил осигурен превод. “Като глухи на сватба бяхме”, коментира Валя Червеняшка. Тя и останалите обвиняеми бяха недоволни, че отново не им дадоха думата.

Всички подробности българките ще разберат в понеделник, при свиждането на адвокат Хари Харалампиев.

На предишното заседание прокуратурата поиска на българките да бъде наложено максималното наказание за набедяване, което, според либийското законодателство, е до три години.

На 25 март ще стане ясно дали към адвокатите на ищците ще бъде включен нов юридически представител. Докато процедурата по конституиране на адвокат Харалампиев приключи, подсъдимите ще са представлявани единствено от либиеца Осман Бизанти.

Според Хараламбиев двамата ищци се опитват да превърнат делото от гражданско в наказателно като ангажират държавното обвинение, което да съди българските медицински сестри и палестинския лекар.

Преди съдебното заседание медицинските сестри отново разказаха за мъченията, на които са били подлагани преди осем години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?