"Разследваната" Моника Йосифова ще рекламира проект на здравното министерство за 1.7 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Фирма на Моника Йосифова, разследвана от специална комисия в парламента във връзка с аферата "Хохегер", е спечелила проект за близо 1.7 млн. лева от Министерството на здравеопазването. На 21 март 2002 г., в последния работен ден на уволнения здравен министър Стефан Константинов, фирма "Актив груп" ЕООД е избрана за изпълнител на информационна кампания на просрочилия всички срокове и все още незапочнат проект за профилактика на онкологични заболявания “Спри и се прегледай“.

Това съобщи във вторник депутатът от СДС Ваньо Шарков, като преди това самата Йосифова бе обявила, че има спечелен такъв договор с Министерството на здравеопазването (МЗ). Прави впечатление, че останалите фирми - участници не отговарят на условията за участие в конкурса. Печелившата фирма е представила ценовата си оферта извън останалия пакет документи, което е нарушение на Закона за обществените поръчки, каза Ваньо Шарков.

Сините ще настояват новият здравен министър да провери цялата процедура, защото сумата не е малка. Искаме да разберем дали има оказан натиск за избора точно на тази фирма, допълни Шарков.

Разследването на лобиста Петер Хохегер в Австрия за подкупване на политици бе използвано от ГЕРБ да атакуват Станишев, че пари, давани на Хохегер, са се връщали обратно у нас през фирмата на Йосифова, която в момента живее със Станишев и двамата имат дъщеря.

Моника Йосифова беше един от основните имидж-мейкъри на правителствата на НДСВ и на тройната коалиция.

Малко след като вицепремиерът Цветан Цветанов настоя за разследване на аферата "Хохегер" в България и депутатите от ГЕРБ се разбързаха със създаването на анкетна комисия, се появиха информации, че хора, свързани със сегашните управляващи, са работили по реализацията на имиджовите проекти, ръководени от Йосифова по време на кабинета "Станишев". Тогава и премиерът Бойко Борисов, и земеделският министър Мирослав Найденов, който всеотдайно нападаше Йосифова, дадоха рязко на заден и се обявиха в нейна защита.

Борисов заяви, че партията не дели компаниите на "свои" и "чужди", а това, че Йосифова работи и сега с министерствата, означавало, че тя “умее, знае и може да работи“.

Парламентарната анкетна комисия, ръководена от ГЕРБ и създадена само ден след поредния договор, сключен от Йосифова със сегашното правителство, проучва договорите и дейностите на фирмата от времето на предишния кабинет и по-специално тези с Хохегер.

Шарков заяви, че от СДС ще настояват пред новия здравен министър за проверка по случая. Според него в провеждането на конкурса има няколко пункта, които будят съмнение, че победителят е бил предварително подготвен.

По думите му "буди недоумение фактът, че различни управляващи на практика работят с едни и същи компании, тясно свързани с лидери на политически партии".

Пред медиите Шарков представи решението за резултатите от класирането, заведено под №156 от 21 март 2012 г. В него е посочено, че се възлага на дирекция "Обществени поръчки" в здравното министерство да предприеме действия по сключване на договор с участника, класиран на първо място.

Справка в Агенцията за обществени поръчки обаче показва, че прогнозната стойност на проекта първоначално е била 3 млн. лева, което означава, че фирмата на Янова може да е спечелила заради посочена най-ниска цена.

В предмета на поръчката са записани: изработване на информационна табела; провеждане на 3 национални срещи и 6 тематични семинара; разработване на концепция и реализация на три видеоклипа с продължителност на един видеоклип 30 секунди; създаване на три аудио клипа с продължителност на единия 30 секунди; създаване и реализация на 3 интернет-банера, популяризиране на проекта и скрининговата кампания в социалните мрежи; изработване на печатни материали и изработване на рекламни тениски, шапки, чадъри, бележници, химикалки, торбички; разпространение на видео и аудиоклиповете чрез телевизионни канали и радио станции, разполагане на банерите в интернет-сайтове, разпространение на печатните информационни материали - брошури, листовки, флайъри и др.; изпращане на 6 прессъобщения до регионалните медии, които са предварително съгласувани с пресцентъра на МЗ и представяне на резултатите в медиите, изпращане на информационни материали до национални ежедневници; извършване на дейности за разпространение на здравни знания със специализиран подход към лица в неравностойно положение, хора с увреждания, лица от различни етнически общности и хора, живеещи в отдалечени райони, здравно неосигурени лица.

Проектът “Спри и се прегледай” започна през май 2009 г. и е на стойност 19.5 млн. лева като парите се отпускат по линия на Европейския социален фонд. Целта му е да бъдат извършени профилактични прегледи за рак на млечната жлеза и цитонамазки при жените и за колоректален карцином при двата пола. Прегледите все още не са започнали. Според последните срокове това трябва да стане през есента на тази година.

Първоначално срокът на изпълнение на проекта беше 17 месеца, а след поредното удължаване крайният срок вече е 21 октомври 2013 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?