Разследване и срещу молдовската лотария на Божков

Снимка: Архив

Прокуратурата в Молдова е започнала разследване на националната си лотария, която се държи от българския хазартен бос Васил Божков.

Националната лотария на Молдова на практика е копие на българската "Национална лотария", която бе собственост на Божков до началото на тази година, но бе ликвидирана с приемането на промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов.

Преди около две години Божков и съдружниците му взеха лотарията в Молдова, като подписаха концесионен договор с държавата за 15 години.

Молдовската Национална лотария оперира с букмейкъра NGM Company, чийто учредител е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е основана от две български фирми - "Национална лотария" АД и "Ню Геймс" АД, пишат местни медии. И двете са собственост на Васил Божков, който в момента е се укрива в Дубай, а срещу него и в България се водят няколко разследвания по различни обвинения.

"Група хора, включително чуждестранни компании, са монополизирали хазартния бизнес в Молдова", съобщи в четвъртък главният прокурор Александър Стояногло, цитиран от информационната агенция Infotag. По думите му "те са използвали измамни схеми, прикрити от неформалните лидери на молдовското правителство".

Преди година в интервю за Mediapool през октомври 2019 г. изпълнителният директор на българската "Национална лотария" Димитър Ганев коментира, че пазарът в България до голяма степен е наситен и това е причината от 2018 г. "Национална лотария" да има концесионен договор за срок от 15 години да управлява националната лотария на Молдова.

"Тя е копие на нашата "Национална лотария". Ние изцяло я правим. Тя стартира в края на 2018 г. и там в момента се случват същите неща, както у нас. Всеки месец два автобуса молдовчани пристигат за снимки в София. Предаването се снима тук и се излъчва по тяхната телевизия с молдовски водещи. Бизнесът там върви даже по-силно от България може би защото сме научили много неща и разполагаме с много повече финансов ресурс за инвестиции", каза Ганев през октомври 2019 г.

В момента лотарията на Божков у нас е в процедура по фалит, след като държавните институции издадоха актове за дължими от фирми на бизнесмена около 700 млн. лв. от неплатени такси и данъци. В началото на годината Божков се пресели в Обединените арабски емирства, като междувременно срещу него бяха повдигнати 19 обвинения - за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, разследва се и за изнасилвания и убийства.

Споделяне

Още от Бизнес