Разследване на Mediapool провокира проверка във финансовата инспекция

Вече месец министър Асен Василев не може да открие шефа на АДФИ Георги Начев

Финансовият министър Асен Василев снимка БГНЕС

Разследване на Mediapool, което показа как финансови инспектори стават хотелиери на гърба на държавата, провокира проверка в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Министърът на финансите Асен Василев е разпоредил одит на дейността на подчинената му агенция, съобщи МФ в сряда.

"Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България", основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията", посочва МФ.

Проверката е разпоредена, след като за министър Василев се оказало невъзможно да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев. Шефът на агенцията е представил болничен още при встъпването в длъжност на министър Василев. Болничният му изтича на 17 юни 2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация.

"Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", смята министър Асен Василев.

На 27 април АДФИ е отдала под наем голямата си почивна база в курортния коплекс Албена на Асоцицията на експертите по финансов контрол, която се управлява от Цветан Навчев - шеф на отдел в АДФИ.

Точно преди да отдаде станцията под наем, държавната финансова инспекция започва ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Първо е сключен договор за освежителен ремонт за 70 000 лева без ДДС. Само три седмици по-късно АДФИ обявява нова обществена поръчка за ремонт на същата база, но стойността вече е 368 000 лева без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?