Разследване потвърждава причастност на "Ислямска държава" към атентата в Синай

Разследване потвърждава причастност на "Ислямска държава" към атентата в Синай

Предварителното разследване на извършения в петък атентат срещу суфитска джамия в северната част на Синайския полуостров потвърждава причастност на "Ислямска държава" към него. Това съобщи египетският вестник "Ал Масри ал Яум", позовавайки се на източници в силовите структури на Египет.

"Извършеното предварително разследване сочи, че зад това нападение стоят терористи от "Ислямска държава", се казва в съобщението. "Атаката срещу молещи се мирни жители беше извършена след като /армията/ осуети плановете на терористите да атакуват бази на силите за сигурност", добавя вестникът.

В петък по време на традиционната обедна молитва беше извършено нападение срещу суфитска джамия в село Бир ал Абд, разположено на 30 км от град Ариш на границата с ивицата Газа, припомня агенцията. Близо 30 нападатели отначало взривиха бомби в джамията, след което откриха безразборна стрелба с автомати по хората, опитващи се панически да избягат. Най-малко 305 души, сред които 27 деца, бяха убити, а 127 - ранени.

Въпреки че досега никой официални не е поел отговорност за нападението, в Египет не се съмняват, че зад него стои групировката "Ансар Бейт ал Макдис", заклела се във вярност на ИД и по-късно сменила името си на "Вилает Сина" /Провинция Синай/. Именно тази групировка е извършила повечето нападения в Египет през последните години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят