Разследване разкрива нарушения с малки ВЕЦ-ове

Почти всички са изградени незаконно, собственици са политици или техни приближени

Разследване разкрива нарушения с малки ВЕЦ-ове

Около 140 малки водноелектрически централи (ВЕЦ) са построени незаконно от политици, техните деца или приближени. Това разкрива разследване на екип на Нова телевизия.

Проблемът е, че тези съоръжения са изградени върху земя, която е публична държавна собственост, и нямат отстъпено право на строеж на нея. Това означава, че тези обекти са построени и въведени в експлоатация незаконно, посочват от Нова телевизия. С този извод се съгласява зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

Бумът на издаването на разрешения за строеж на малки ВЕЦ е след 2000 г., когато влиза в сила Закона за водите по времето на Тройната коалиция. Строителството на самите съоръжения става по времето на първия кабинет на Бойко Борисов.

Съоръжения или части от тях са построени в коритото на малки реки, а земята там е публична държавна собственост и изграждането може да се случи при определени условия. Едно от тях е инвеститорите да имат документ за собственост върху реката. Такъв документ обаче няма как да се издаде, защото реките са публична държавна собственост. За това е необходимо собствениците на тези съоръжения да имат издадено отстъпено право на строеж, решението за което се взима от Министерския съвет.

За три от малките ВЕЦ-ове има издадено разрешение за отстъпено право на строеж. За останалите около 140 обекта обаче няма. Те са построени "въз основа на разрешително за ползване на воден обект, който се издава от Басейнова дирекция", обясни Георги Даракчиев от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) пред Нова телевизия.

Басейновите дирекции са на подчинение на Министерството на околната среда и водите.

"Не е достатъчно (да се строи ВЕЦ в река с подобно разрешение), защото не е да гребат с кофи от водата, да черпят с маркуч и да поливат. Това е водоползване, водовземане. Те изграждат съоръжение вътре в коритото на реката", коментира бившият служебен премиер и председател на парламента по времето на тройната коалиция Огнян Герджиков, който е професор по право.

Еколози от години се обявяват срещу изграждането на подобни централи, тъй като те са на малки реки. Понякога на една река има няколко такива съоръжения. Те пречат на придвижването на рибата и тя измира. Някои дори директно ползват всичката вода от реката и след тях просто вече няма река. Другаде коритото на реката след такъв ВЕЦ е задръстено, което създава риск за наводнения при силни валежи и преливане.

Печалбата от подобни съоръжения обаче е голяма и гарантирана, защото т.нар. "зелена енергия" се изкупува на висока цена от държавата.

Собственици на тези ВЕЦ-ове са бивши и настоящи политици, техните деца или приближени. Имената на някои от тях ще станат известни в неделя, когато ще бъде излъчено цялото разследване по Нова телевизия.

Според журналиста Генка Шикерова причината това да се случи е в контролните органи – главните архитекти на общините и ДНСК, а не в инвеститорите, които са предоставили исканите от тях документи.

"Малки реки, голяма далавера", обобщи случая водещият Виктор Николаев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?