Разследване срещу Нено Димов и за ски концесията на Банско

Разследване срещу Нено Димов и за ски концесията на Банско

Специализираната прокуратура съобщи, че ще разследва бившия екоминистър Нено Димов и за действията му, свързани с концесията на ски зона "Банско". С делото се занимават следователите към Специализирана прокуратура и по него се "извършват активни действия по разследването", твърди държавното обвинение.

Този развой на събитията бе очакван, тъй като часове след ареста на Димов на 9 януари заради водната криза в Перник, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев съобщи, че от служебния кабинет и дома на министъра са иззети и документи, които засягат концесията на "Юлен" за ползване на част от защитени територии от националния парк "Пирини" за ски зоната в Банско. По думите на Кънев при обиските е намерено и писмото на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов, с което се иска от Министерския съвет да предприеме действия за уреждането на проблема с начина на изчисляване на концесионната такса за терена, плащана от "Юлен".

През ноември 2018 г. Цацаров се закани да потърси наказателна отговорност от Министерството на околната среда и водите и от Министерския съвет заради безстопанственост.

Поводът за това беше сигнал на партия "Зелените" до прокуратурата от началото на 2018 г. за използвана в повече площ от парка за нуждите на ски зоната.

Главният прокурор написа на премиера, че от 2001 г. до 2018 г. концесионерът на ски зоната "Юлен" е използвал 64% по-голяма площ в Пирин от разрешената в концесионния договор за ски зоната - 164 хектара вместо договорените 99.5 ха. Освен това концесионната такса била изчислена като за добив на въглища.

След изявлението на Цацаров Нено Димов обяви, че коригира ски концесията. Само месец по-късно кабинетът реши да му възложи да проведе преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор с "Юлен", като чийто собственик се заяви ски легендата Марк Жирардели.

В началото на 2018 г. премиерът Бойко Борисов изрече това, което други преди това не смееха: че реално "Юлен" е Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка. В края на същото година Жирардели обяви, че е купил офшорката мажоритарен собственик на ски концесионера. Не стана ясно с кого е сключил сделката и на каква цена.

Нено Димов обясни в края на декември 2018 г., че е предложил да се наеме международен консултант, тъй като казусът със ски концесията е сложена. В договора с "Юлен" били записани три различни площи от парка за ползване, всяка от които е валидна и трябвало да се прецени коя да остане в променения договор. Поръчка за такъв консултант обаче не е съобщавано да е обявявана или да е извършен нов правен анализ на концесионния договор. По това време бившият екоминистър се срещна и с Жирардели и бе съобщено, че е обявена рамката на преговорите за проманата на договора с "Юлен", но нищо не последва.

Реално от 2010 г. насам и трите правителства на ГЕРБ са наясно с проблема, обявен от първия им екоминистър Нона Караджова.

През 2016 г. кабинетът на Борисов се опита да промени договора с "Юлен", но предложението беше за разширяване на ски концесията срещу по-високи такси за ползването на защитените територии от парк "Пирин". След скандал този вариант се разсъхна и темата със ски концесията периодично се подхващаше.

Самото намиране на писмото на Цацаров в Нено Димов няма как да е престъпление. Но прокуратурата има намерение да провери дали екоминистърът не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера.

Това дело обещава да бъде много интересно от политическа гледна точка. Ако прокуратурата установи престъпно бездействие при Димов, то трябва да се отговори и на въпроса дали някой над него в правителството не му е наредил да бездейства.

"Ще бъде проверено дали (Димов) е упражнил правомощията си по закон (за концесията), в пълнота или не", каза прокурор Ангел Кънев след ареста на Нено Димов.

Споделяне

Още по темата

Още от България