Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разследване за мащабна перачница на пари стигна до Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова

33 коментара
Калин Митрев и Ирина Бокова

Калин Митрев, българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е замесен в мащабна схема за пране на пари, свързана с Азербайджан, сочи разследване на в. "Гардиън" съвместно с още 20 световни медии.

Разследването на т.нар. "Азербайджанска пералня" разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2.9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да създава позитивен имидж на страната и да отклонява критиките срещу управлението на президента автократ Илхам Алиев. Азербайджанското правителство е обвинявано за систематично нарушаване на човешките права, корупция и подправяне на избори.

По сметки на Митрев в България и в Швейцария са преведени над 425 000 евро.

От "Гардиън" посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата.

Разследването се базира на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, част от който е и сайтът "Биволъ".

Изтеклата финансова документация сочи множество плащания, извършени към членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Едно от тях е към Едуард Линтнер - бивш министър на Германия и член на Християн-социалистическия съюз (баварската сестринска партия на ХДС, ръководен от Меркел). През 2010 г. депутатът създава "Общество за поощряване на германо-азербайджанските взаимоотношения" в Берлин, за което е получил близо 850 000 евро. Линтнер е получил и допълнителни 61 000 евро две седмици, след като се е завърнал в Германия от пътуване в Баку през 2013 г., където е бил изпратен да наблюдава провеждането на президентските избори. Бившият ръководител на дясно-центристката група в ПАСЕ Лука Волонте също е замесен, като в неговата фондация са били налети още по-мащабните 2 млн. евро.

Разследването е на консорциум от журналисти, които са проследили поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), в който участват "Гардиън", "Монд", "Зюддойче цайтунг" и други медии. В България партньор на OCCRP е "Биволъ". Информацията обхваща 30-месечен период.

Между 2012 г. и 2014 г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2.9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Не е сигурно, че всички получатели са знаели за първоизточника на средствата, тъй като те са минавали по канали, прикриващи откъде идват. Това твърди "Гардиън" в специално разследване, в което условно нарича схемата "Азербайджанската пералня".

Участието на Калин Митрев в схемата

"Биволъ" твърди, че "около 800 000 евро от азербайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са от август 2012 до октомври 2014 г., както и че част от плащанията са за съвсем легитимни цели.

На Калин Митрев са превеждани пари от три от четирите "сламени" фирми, участващи в Азербайджанската пералня - Polux, Hilux и Metastar.

На Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума - 225 000 евро на 08.02.2013 от Metastar Invest в швейцарската му сметка. В българската си сметка Митрев е получил един превод за 40 000 евро на 11.02.2014.

През Калин Митрев са минали средства за британски компании, а той е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co). Той не крие факта и обяснява, че средствата са от напълно законен бизнес, декларирани са в България и са платени данъци върху тях. Митрев казва пред "Гардиън", че не познава цялата схема, както и не му е известен първоизточникът на парите.

"Консултантската ми работа беше прекратена, когато влязох в борда на ЕБВР", допълва той.

Изданието не посочва фирмите, за които става дума, но справка в професионалната биография на Митрев показва, че времето, за което се говори, съвпада с работата му като изпълнителен директор на Vector Advisory Services (2010-2014), член на надзорния съвет на Delta Capital International (2010-2013) и вицепрезидент на Investime Oil & Gaz (2010-2013).

Калин Митрев заявил, че Avuar-Co LLC е работела с Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан за ограничаване на щетите и превенция на катастрофалните наводнения в басейна на Кура-Араз.

Програмата за Кура-Араз "включва широк кръг от дейности и изисква координация на много публични и частни институции от страната и в чужбина, както и мултилатерални финансови институции и донори" - разяснява Митрев своята роля в този проект.

Наводненията, причинени от река Кура през 2010 г., разрушават около 20 000 къщи и правителството в Баку похарчи близо 590 милиона долара за възстановяване на щетите и ограничаване на риска от бъдещи наводнения. Местните хора и неправителствени организации твърдят, че парите са харчени непрозрачно и са подхранвали корупцията, съобщава "Биволъ"

Фирмата Avuar-Co е регистрирана пет месеца след наводненията и е спечелила обществени поръчки от Министерството на извънредните ситуации за сумата от 478 000 долара, малко повече от платеното на Митрев, показа проучване на OCCRP. В описанието на обществените поръчки обаче не пише нищо за консултантски договори, а за придобиване на оборудване, включително мобилна кухня.

Ирина Бокова не знаела нищо за бизнес делата на съпруга си

"Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания, може да се окаже неприятно за Ирина Бокова", отбелязва "Гардиън".

Тя категорично отхвърля да има конфликт между работата на мъжа ѝ и позицията ѝ в ЮНЕСКО с аргумента, че не е знаела за бизнес делата му. "Като генерален директор на агенция на ООН, мой дълг е да развивам добри работни отношения с всички членове на организацията в съответствие с политиките, определени от страните членки. В този смисъл Азербайджан не е изключение", заявява Бокова.

Тя добавя, че изключително се гордее с мандата си в ЮНЕСКО, "включително в областта на човешките права, свободата на изразяване и безопасността на журналистите".

Плащанията към Калин Митрев съвпадат във времето с някои от официалните събития в ЮНЕСКО, организирани в чест на Азербайджан, пише "Биволъ".

Борисов за Митрев и Бокова: "И го оставих аз" в ЕБВР, "малко да се смирят"

Банкерът Калин Митрев дълги години представлява България в ЕБВР. За първи път е изпратен там от кабинета "Виденов" през 1996 г., но година по-късно е освободен от правителството на Иван Костов. През 2002 г., в мандата на кабинета "Сакскобургготски", Митрев поема поста за втори път, но след това е освободен. През 2005 г. правителството на Сергей Станишев отмени решението на предходната власт за смяната му със София Касидов в банката в Лондон и го остави още един мандат. През 2009 г., в първия мандат на кабинета "Борисов", за поста е определена Славка Славова, но през пролетта на 2014 г. кабинетът "Орешарски" прекратява по средата втория мандат на Славова, за да върне Митрев в ЕБВР. Решението е взето "на подпис" и без официални мотиви.

Kaлин Mитpeв е пpeдcтaвитeл нa Бългapия в Cъвeтa нa диpeĸтopитe нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe, заемащ поста aлтepнaтивeн диpeĸтop в cъвмecтния oфиc нa Πoлшa, Бългapия и Aлбaния.

Преди година премиерът Борисов призна, че Митрев е останал в ЕБВР по негово лично благоволение. Възмутен от отказа на Ирина Бокова да се откаже от надпреварата за шеф на ООН, след като България издигна официално кандидатурата на Кристалина Георгиева, Бойко Борисов коментира: "Както мъжът ѝ, въпреки всичките опити за оставка, остана в Европейската банка за възстановяване и развитие. И го оставих аз преди 2 години... малко да се смирят (Бокова и мъжа й-б.р.)".

"От кое да се срамувам? Че на една комунистическа фамилия не съм осигурил следващите 5 години", коментира по същия повод премиерът.

Проучване на Mediapool от октомври 2016 г. показа, че без законен повод Бойко Борисов близо две години е блокирал взето решение от Министерския съвет за смяна на мъжа на Ирина Бокова като български представител в Съвета на директорите на ЕБВР. На 19 ноември 2014 г. кабинетът решава да върне на поста Стефка Славова, но Митрев така и не е освободен. На 31 март 2016 г. правителството отменя старото си решение за назначаването на Славова и преутвърждава Калин Митрев, който заема поста и до днес.

Какво е "Азербайджанска пералня"

Според разследването с това име се обозначава схема за изнасяне на милиарди долари от Азербайджан, от които тайно се е ползвал на Запад елитът на страната.

Президентската двойка Илхам и Мехрибан Алиеви не са директно споменавани, но "Гардиън" казва, че има множество косвени доказателства, сочещи в тази посока.

Разходите са за всевъзможни цели - от хонорари на журналисти за положителни репортажи и коментари през депутати в Парламентарната асемблея на Съвета на Европа до плащане на такси за обучение в елитни колежи и покупки на луксозни стоки.

Значителна част от средствата са преминавали през Международната банка на Азербайджан, най-голямата в страната.

Клонът в Естония на датската "Данске банк" е бил едно от местата за прехвърляне на милиони, използвани са и компании, регистрирани в Шотландия, тъй като това не е най-очевидното място за тайно движение на пари.

Не е съвсем ясно откъде са идвали толкова много средства от богатата на петрол и газ бивша съветска република. Част от тях, например, са от руската държавна компания "Рособоронекспорт", внесла в тайния фонд над 29 милиона долара. Няколко превода свързват "Азербайджанската пералня" с действащата от Москва схема "Глобална пералня". През март OCCRP, "Новая газета" и "Гардиън" описаха как през нея са минали други 20 млрд. долара в периода 2010-2014г.

Най-големият вложител изглежда частна фирма от Баку, носеща име на телекомуникационна компания. От "Бактелеком ММС" са дошли над 1.4 млрд. долара, но разследващите журналисти казват, че тя няма връзка с държавния телеком, не разполата с интернет сайт, не е ясно какво точно върши и OCCRP я свързва с Мехрибан Алиева. "Бактелеком ММС" е превеждала внушителни суми по 3-4 пъти на ден, след което ги е размествала между няколко британски компании, управлявани от хора от Британските Вирджински острови. Само това е било достатъчно основание разследващите пране на пари да проявят интерес.

Средствата са изразходвани в различни страни, включтелно Германия, Великобритания, Франция, Турция, Иран и Казахстан

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #33

  не отива на добре работата... :-)) (за крадливия тандем бокоф-митрева) Щом на руските хибриди и на нашите мутро-милиционерски cъcиреци им се налага в хор да приплакват за Иван Костов - значи е много ... дълбинно оцапването на ДОКАЗАНИТЕ! интЭЭрнационални аферисти бокова/митрЭф. ... и да не забравяме, че в тая схема потоците на тия мръcни 3млрд. се разпределят от рУУУското правитЭЭслство ;-)

 2. [email protected]
  #32
 3. trezwomislesht
  #31
 4. trezwomislesht
  #30
 5. edin.drug
  #29

  Я виж как се размирисаха руско-комундерските тролове - да не би и техните хонорари да идват от Азербейджанската пералня? Лошо! А датите ясно показват - Жан Виденов, Муньо Сакскобургготски, Станишев, Орешарски и ... Боко, когато градските десните вече ги няма в неговото управление. Това е подкрепата за Бокови-Митреви. Тези, които ни оставиха без представителство в Парламента си знаят какво им пожелавам...

 6. Sin
  #28

  До 23#: Не съм го забравил, напротив. Даже и тази статия го показа - единствено Правителството на И.Костов не е било на мафията, единствено Правителството на И.Костов е махнало този Митрев от ЕБВР. А всички останали са го назначили, че и преназначили вкл. и Банкянския ( уж ) десен комунюнгерски телохранител.

 7. Pilgrim
  #27
 8. Pilgrim
  #26
 9. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #25
 10. Pilgrim
  #24

  Някои като прочетат Бокова психясват макар че Митрев не е изключение и това "разследване" е организирано че и платено отнякъде и то заради бъдещата политическа и служебна съдба на Бокова.Като подправка не се разминава и намесата на Русия. Въобще случая е типичен и уви нормален за всеки човек на такива постове. Я разследвайте Т Блеър,Б.Джонсън и други подобни колко и къде какви сметки имат без да се потят даже и да мислят.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.