Разследването на мегаскандала е “тест” за българските власти

Разследването на мегаскандала е “тест” за българските власти

Европейската комисия (ЕК) няма да изпраща експерт за разследването на  корупционния скандал по върховете на българската съдебна и изпълнителна власт, но ще следи внимателно развитието му. Това казаха еврокомисарят за правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини главният секретар на ЕК Катрин Дей на българския вътрешен министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев, които миналата седмица им пратиха писмено искане за експерта, а в понеделник заминаха за Брюксел, за да разберат отговора.

По думите на Фратини разследването е изпитание и сериозен тест за това, как властите в София ще се справят с борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Разследването ще бъде внимателно проследено от ЕК, тъй като са замесени много високопоставени правителствени и държавни служители, допълни той.

Еврокомисарят каза още, че резултатите от следствието ще бъдат включени в доклада за напредъка на България, който ще бъде публикуван от ЕК на 27 юни, каза Фратини. Той изрази надежда, че ще има положителни резултати в борбата с корупцията.

По-рано ЕК погледна на българското предложение с нескрита изненада и недоверие и даде да се разбере, че българските власти трябва да си поемат пълната отговорност за разследването и резултатите от него.

“Останах с впечатление, че идеята ни да поканим наблюдател от ЕК не е била докрай разбрана. Ние искаме да покажем на Комисията това, което сме извършили, а не да ѝ вменяваме отговорност. Няма от какво да се срамуваме в нашите действия”, коментира във вторник Румен Петков при завръщането си в София.

Той и Борис Велчев са обещали в Брюксел, че ЕК ще получава редовно писмена информация от София за хода на разследването, заради което в отпуск излязоха главните действащи лица в скандала – министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефът на следствието Ангел Александров. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу един от двамата зам.-министри, които премиерът уволни, както и срещу следовател по делото за “Топлофикация” – София.

В същото време Борис Велчев изрази очакване юнският доклад на ЕК по глава “Правосъдие и вътрешен ред” да е “обективен, с известни забележки” и допълни, че няма сигнали за налагане на предпазна клауза.

Наскоро влиятелният и добре информиран финансов всекидневник "Файненшъл таймс" съобщи, че Великобритания, Франция, Швеция и Холандия са поискали от ЕК да вземе по-сериозни мерки спрямо България за това, че не се справя с корупцията и организираната престъпност.

Дипломати в Брюксел са изразили разочарование от факта, че Фратини се е сближил твърде много с български министри и вместо да следи за борбата с корупцията, ходи да кара ски с тях.

"Обичам да карам ски, но за съжаление, това не беше ски уикенд. Бяха дни на усилена работа, през които се срещнах с всички високопоставени властимащи в България... Министър Петков за съжаление не кара ски, но беше с мен в хотела и работихме страшно много. Всъщност нямам намерение да се защитавам, че съм приятел на България. Бил съм, съм и ще бъда честен с България, подчертавайки напредъка и това, което остава да се направи", коментира по този повод Фратини в понеделник вечерта, когато даде съвместно изявление с министър Петков след разговора им в Брюксел.

Вътрешният министър определи като крайно непочтен опита да се замеси в скандал името на Франко Фратини: "Спекулациите с името на г-н Фратини са изключително грозни и за него, и за нашата страна. Мисля че г-н Фратини е доказал своите качества като политик, той е доказал своя морал и своята почтеност и не се нуждае от действия на самозащита или на защита”, каза Румен Петков.

Миналата седмица той определи като непочтени опитите да се правят “импровизации” на гърба на Фратини, по повод настойчивите слухове за компрометиращи снимки от Боровец, за които стана дума в хода на скандала у нас от последните седмици.

По повод последните две показни убийства – на председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, известен повече като собственик на хотели, и на футболния бос Тасев - редица чужди агенции отбелязаха, че публичните разстрели са резултат от безнаказаността на могъщите престъпни групи, създадени със съдействието на комунистическите тайни служби, владеещи цели сектори от българската икономика като туризъм, строителство и енергетика.

Споделяне

Още от Европа