Вестник "Ню Йорк таймс":

Разследването на терористичния акт в България не напредва

Израел има информация за хора в Ливан, свързани с атентата

Разследването на терористичния акт в България не напредва

Разследването на терористичния акт в България не напредва, посочва авторитетният вестник "Ню Йорк таймс". Изданието обаче цитира израелски представител, който е казал, че израелското разузнаване има доказателства за много телефонни разговори, осъществени между Ливан и Бургас в двата месеца преди атентатите.

 

Броят и продължителността на разговорите нараснал значително в трите дни преди нападението в Бургас, отнело живота на петима израелски граждани и на един български гражданин.

 

"Знаем кои са източниците на тези разговори в Ливан, но не и самоличността на онези, които са били от другия край на линията в България", казва представителят, цитиран от изданието.

Плевнелиев: Чуждите служби да са по-прозрачни в разследването на атентата
Категорично ясно е, че ще намерим виновните, заяви президентът пред BBC World

"Категорично ясно е, че ще намерим виновните, колкото и време и средства да отнеме това", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за BBC World по повод атентата в Бургас.

"Работим много усилено и сме много благодарни на целия демократичен свят, с който сме партньори и работим заедно. Ето недвусмислено изявление - ще ги намерим, каквото и да се изисква, колкото и пари и време да са необходими. Ще ги открием!", каза Плевнелиев.

Още

После допълва, че нападателите, които все още не са поели отговорност за атентата в Бургас сигурно не знаят, че израелското разузнаване разполага с конкретни данни в Ливан.

Разследването на българския атентат напредва бавно и българите все още трябва да идентифицират терориста, загинал във взрива, или неговите съучастници. Местните разследващи са предпазливи и не бързат да обвиняват Хизбулла, която не е смятана за терористична организация в ЕС, посочва американският вестник.

Изданието съобщава също, че германски представител го е информирал, че ЕС иска по-конкретни доказателства отколкото тези за множество телефонни обаждания, преди да предприеме стъпки срещу Хизбула.

 

"Има известен скептицизъм, че Хизбула е извършила това, а не например Иран, използващ отделни хора, свързани с Хизбула", казва германският представител.

 

Миналата седмица вестник "Ню Йорк Таймс" коментира, че ако върви толкова неясно разследването, България излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток.

 

Сегашната статия във вестник "Ню Йорк таймс", цитирана от БТА, е публикувана под заглавие "Заговорите са свързани със сенчестата война между Израел и Иран" и коментира атентата на летището в Бургас и серията от осуетени атентати в различни градове по света. В статията се обобщават разследванията на заговорите за нападения в Индия, Тайланд, Грузия, Кения и Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от България