В гьола

Разследването за АЕЦ "Белене" е пред крах

Прокурорската проверка се оказва в задънена руска улица и българско безхаберие

Разследването за АЕЦ "Белене" е пред крах

Във водовъртежа от обрати около АЕЦ "Белене", се очаква да започне работа специална парламентарна комисия, която да разследва злоупотреби по проекта, каквито ГЕРБ и дясната опозиция са убедени, че има. Министър-председателят Бойко Борисов периодично изразява убедеността си, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ "Белене".

 

Този оптимизъм може да се окаже неоправдан. Делата за АЕЦ "Белене" буксуват поради липса на информация в "Националната електрическа компания" (НЕК) и желание за съдействие от страна на изпълнителната власт, научи Mediapool от свои източници в разследването.

 

В най-напреднала фаза е дело, чието приключване зависи изцяло от документи, очаквани от изпълнителя на проекта - руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ). Не е ясно обаче доколко може да се разчита на съдействие от нейна страна за доказване на злоупотреби по реализацията на проект, от който АСЕ има силна икономическа изгода, а Кремъл – политическа.

 

Става въпрос за продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката "Шкода" по руски лиценз за първия проект АЕЦ "Белене" и доставен преди 1989 г. След дългогодишен престой на площадката за втора атомна централа и размразяването на проекта през 2004 г., реакторът бе купен от руската "Атомстройекспорт" като част от офертата ѝ за построяване на два напълно нови ядрени блока и инсталиран в Калининската АЕЦ, където вече работи.

 

Старият реактор е оценен на 295 млн. евро от двамата консултанти на подновения проект АЕЦ "Белене" – финансовият "Делойт" и инженеринговият "Уорли Парсънс". Сделката обаче е сключена за 205 милиона евро от двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян без задължителните разрешения на енергийния министър Трайчо Трайков (принципал на НЕК) и борда на компанията. В документацията в НЕК липсва финансова обосновка, която да отговори на въпроса защо оборудването е продадено с 90 милиона евро по-малко от оценката на консултанта. "Делойт" и " Уорли Парсънс" от своя страна нямат лиценз да извършват оценителска дейност на ядрени реактори, но това все пак им е възложено от българската страна, посочват източниците от разследването.

 

Даваме пари без фактури

 

Седмица след сключване на сделката, Велков и Папазян получават индулгенции от борда на НЕК и Трайчо Трайков за продажбата. България обаче така и не получава цялата сума от руснаците, защото НЕК се задължава да покрие всички разходи по транспортирането на реактора в Русия. Те се оказват около 60 милиона евро.

 

Основната цел на прокуратурата е да докаже неправомерни действия от страна на НЕК при заплащането на транспортните разходи на руснаците, заявиха пред Mediapool разследващи сделката. Кореспонденцията между двете компании е била провеждана само с писма, в които руснаците единствено са казвали на българите колко струват различните дейности по транспорта на реактора, а НЕК от своя страна се е съгласявала безкритично. Българската държавна компания е платила парите, без да получи и един финансов документ, който да обосновава направените от АСЕ разходи.

 

"В писмата на "Атомстройекспорт" се съобщава единствено, че нещо струва примерно 10 милиона евро, а НЕК се съгласява да плаща, без да има предоставяне фактури. В този случай може да се подозира незаконно обогатяване", коментира пред Mediapool източник от прокуратурата, пожелал анонимност.

 

Проблемът по делото се крие точно в липсата на документация в НЕК, която да помогне на прокурорската експертиза за формиране на нанесената вреда на България и да покаже дали НЕК е платила на АСЕ повече, отколкото е трябвало. Държавното обвинение е изпратило следствена поръчка до Русия през април тази година с молба да бъде изпратена документация от "Атомстройекспорт". Надеждите да бъдат изпратени всички фактури са нищожни, разказаха разследващи. Без тази финансова документация делото е обречено на провал.

 

Прокурорската проверка не е открила проблеми при дейността на специално създаденото за проекта предприятие "Белене", което на издръжка на НЕК, както и при сключването на консултантския договор с "Делойт" и "Уорли Парсънс". Няма основание да се търси нарушение и за направената оценка на реактора "Шкода", въпреки липсата на лиценз, защото няма данни, че това се е отразило на цената на консултантския договор.

 

Съмнителна е била и поръчката за изграждане на нов водопровод до Белене, за който прокуратурата получила сигнал, че фирмата е усвоила всички пари, а го е построила наполовина. След започване на разследването обаче водопроводът е бил завършен скоростно.

 

Без съдействие

 

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" не е бил проверен нито веднъж от контролните органи до официалното започване на делото през април 2010 година. До тогава нито държавната финансова инспекция, нито инспекторатите на енергийното министерство, Министерския съвет и "Българския енергиен холдинг", който е собственик на НЕК, са проверявали проекта. Според източниците на Mediapool четири-пет инцидентни проверки са извършени след започване на разследването, но те не са показали нарушения.

 

През април тази година премиерът Бойко Борисов започна нова офанзива, която имаше цел да подплати политическото решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене". В центъра попада Агенцията за държавна финансова инспекция, която за броени дни продуцира прочутия доклад, в който се казва, че НЕК не е спазила Закона за обществените поръчки при възлагането на дейностите по почистването на площадката на АЕЦ "Белене" на АСЕ. Сумата е 110 милиона евро, а финансовата инспекция смята, че за това е трябвало да се направи конкурс.

 

Въпросът обаче е спорен, смятат разследващите. През 2007 година НЕК и АСЕ сключват споразумението за строителството на централата, в което разписват множество необходими за извършване дейности, но допълват, че бъдещи въпроси ще бъдат решавани с анекси. Именно с такъв анекс е възложено и почистването на площадката. По темата е образувано ново дело и е възложена финансова-счетоводна експертиза, но без големи надежди за доказване на вреди и вкарване на случая в съда.

 

И до този момент изпълнителната власт не е извършила една цялостна тематична проверка на проекта АЕЦ "Белене", който заедно с други "мегапроекти" докараха до предфалитно състояние НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?