Разследването за атентатите в Мадрид продължава в 7 страни, сред които и България

Централното ядро на терористичната клетка, извършила бомбените атентати в Мадрид, е неутрализирано, но разследването продължава в седем страни - Великобритания, Германия, Белгия, Франция, България, Тунис и Мароко, заяви на пресконференция днес министърът на вътрешните работи на Испания Анхел Асебес, цитиран от Си Ен Ен.

Асебес добави, че международно сътрудничество, по-добро разузнаване и може би нови закони ще са необходими за борбата с подобни организации.Той призна, че може да има и други клетки, действащи в Испания, които планират терористични атаки, съобщава кореспондентът на телевизията в Мадрид Ал Гудман в сайта на Си Ен Ен в Интернет, цитиран от БТА.

Клетката се е състояла от три различни групи хора - "мозъците", които ръководели операцията, "майсторите" на бомбите, които са направили и внесли взривните устройства във влаковете и група дребни мошеници, много от които са замесени в наркотрафик и може би са помогнали при доставката на експлозивите и производството на бомбите.

Разследването е установило, че повечето от експлозивите, използвани от атентаторите, са получени в замяна на наркотици. Установено е, че същата клетка стои и зад опита на 2 април да бъде взривен един от влаковете-стрели в Испания.

Предполагаемите водачи на организацията се самовзривиха на 3 април, когато испанските сили за сигурност обкръжиха апартамента им в предградие на Мадрид. Седем души загинаха при тази експлозия. Четирима са идентифицирани. Продължават ДНК тестовете на останките на останалите трима за установяване на самоличността им. Един от тях може би е лидерът на групата, известен с прозвището Емира. Една от подробностите, установени от следователите е, че много от членовете на клетката са вербувани в джамии.

В западните и български медии нееднократно се появяваха публикации, че египтянинът Ал Зауахири - дясна ръка на лидера на Ал Каида Осама Бен Ладен е минавал транзит през България. Според непотвърдени информации той се е опитвал да регистрира ислямска фондация у нас, н документите му били отхвърлени. В справки на разузнаването се признава, че терористите гледат на страната ни като удобна логистична територия за преминаващи техни активисти, чиито ядра са базирани в Европа.

Споделяне

Още от Свят