Разследването за "Големия Октопод" завършва с безславен крах

Братята Дамбовци в съда.

Четири години, след като МВР шумно огласи показната си акция "Октопод", при която бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев, започналото тогава мегаразследване на практика завърши с пълен крах.

Това стана, тъй като след последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс бе възстановена разпоредбата, ограничаваща прокуратурата в срок от 2 години да внесе в съда дадено дело или да го прекрати. Този текст бе премахнат по инициатива на ГЕРБ, като поправката доби популярност като "вечният обвиняем".

След връщането на ограничението за разследващите, обвиняемите по т.нар. дело "Голям Октопод" поискаха обвиненията им да бъдат внесени в съда или свалени. Реакция от прокуратурата обаче така и не последва и по тази причина казусът трябва да бъде прекратен служебно от спецсъда, съобщава "Труд".

Алексей Петров, Дамбовците, Джотолов, Велков, Хамстера и Кръстев бяха обвинени, че са участвали в банда, занимаваща се с широк кръг престъпления – рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци, сводничество.

Тази квалификация обаче се оказа твърде амбициозна за наблюдаващия прокурор Светлозар Костов и той реши да раздели делото на три с цел да го внесе по-бързо в съда на части. Така в Софийския градски съд започна делото срещу бандата за рекет и изнудване, позната като "Октопод", а другите две – за банда, занимаваща се със сводничество и за висчки останали престъпления, останаха висящи.

Адвокатите по "Големия Октопод" депозираха в спецсъда на 23 октомври м.г. молби разследването да бъде внесено в съда или прекратено, припомня "Труд". Делото бе разпределено на съдия Биляна Вранчева. Тя задължи прокуратурата в тримесечен срок да се произнесе. По закон след изтичане на този срок, държавното обвинение разполага с още един месец.

Тъй като прокуратурата е научила за молбите на адвокатите два дни след като те постъпили в спецсъда, срокът за действие изтече на 25, а не на 23 февруари – така съдия Вранчева няма друг ход, освен да го прекрати. Вероятно съдбата му ще последва и "Нежният Октопод", прогнозира "Труд".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?