Разследването за импийчмънт на Тръмп удари държавния секретар Помпейо

Майк Помпейо

Според повечето от коментарите в британската и американската преса вчерашните показания в американския Конгрес на топ дипломата Гордън Сандланд по разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп имат ефект на взрив на бомба. Причината е, че той пряко обвини Тръмп в опит да иска лични политически услуги от украинския президент Володимир Зеленски в замяна на деблокирането на жизнено необходима американска военна помощ за Украйна.

По думите на Сандланд всички съветници и хора от най-близкото обкръжение на президента на САЩ са били посветени в ролята, която личният му адвокат Руди Джулиани е изпълнявал по негово нареждане при срещите си със Зеленски.

Според лондонския в. "Файненшъл таймс" обаче един от най-потърпевшите от развитието на процеса за импийчмънт е държавният секретар Майк Помпейо. Той, отбелязва британският всекидневник, не само се оказва в "примката" на опитите да се изтръгнат политически услуги от Украйна, по думите на Сандланд, но и се превърна в лицето на разпадащата се американска външна политика.

"Тези два очевидно различни свята - (процесът за) импийчмънт на Тръмп в страната и загубата на контрол от Америка върху събитията зад граница - са двете страни на една и съща монета. И лицето на Помпейо е и на двете. До показанията на Сандланд, тези, които са работили за Тръмп, можеха да поддържат учтивата измислица, че Руди Джулиани, личният адвокат на президента, е провеждал нерегламентирана паралелна външна политика. Но тази теза вече не издържа," пише "Файненшъл таймс".

Според казаното от Сандланд всеки, включително Помпейо, вицепрезидентът Майк Пенс и вече бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън, е бил съучастник в опитите за търгашеско изнудване на Украйна по "настоятелната директива на президента".

Но именно Помпейо, подчертава "Файненшъл таймс", е най-потърпевш от показанията на Сандланд. Изявявайки се като най-лоялен "оръженосец" на Тръмп, Помпейо "не прави разлика между това, което неговият бос иска, и това, което той прави. Ако това означава да си противоречи в рамките на един ден - независимо дали става дума за турското прекратяване на огъня (в Сирия), за американски удари срещу Иран или в случая за американско-украинските отношения, Помпейо е щастлив да се подчини". По същата схема е трудно да се повярва, че Помпейо не е бил тясно въвлечен в проекта, от който Тръмп най-много се е интересувал - как да очерни Джо Байдън, своя потенциален съперник на изборите през 2020 г., отбелязва "Файненшъл таймс".

Британският всекидневник вменява на държавния секретар на САЩ и вината, че не защитава своите колеги от дипломати, заставащи един след друг на свидетелския стол при разследването в Конгреса. Сега Помпейо е изправен пред същия избор, пред който рано или късно се оказват толкова много от служителите на Тръмп: да се освободи от подчинението на своя шеф и да се опита да спаси репутацията си или да заложи още повече на лоялността си към него с екстравагантен жест?

Според "Файненшъл таймс" Вашингтон е пълен със слухове за оставка на Помпейо и за държавния секретар е твърде късно да се разграничи от президента. Процесът за импийчмънт срина авторитета на Помпейо сред американските дипломати още по-ниско в един и без това вече деморализиран Държавен департамент, пише вестникът и цитира бившия заместник-държавен секретар Уилям Бърнс, според когото действията на Помпейо са равнозначни на "бюрократичен палеж".

Още по-силни думи може да се кажат за начина, по който той ръководи външната политика, добавя "Файненшъл таймс" и посочва само последния пример - решението да бъдат признати израелските селища на окупираните палестински територии, което е скъсване с един от десетилетните принципи на външната политика на САЩ.

Освен това, след като бе отблъснат от Тръмп, украинският президент Зеленски сега подготвя сближаване с руския си колега Владимир Путин в опит за разреши проблемите на своята страна. Какъв друг избор има Киев, след като той може ефикасно да противостои на Москва само с американска подкрепа, на която обаче не може да разчита, пита риторично британският ежедневник.

Въпросът за политическата съдба на Помпейо в светлината на развитието на разследването за импийчмънт срещу неговия бос поставя и американският вестник "Вашингтон пост". Именно държавният секретар е в центъра на вниманието след вчерашните показания в Конгреса, отбелязва изданието. Той се оказа по-тясно свързан чрез имейли и поверителни разговори с опитите да се окаже натиск върху Украйна да разследва политическите съперници на Тръмп, отколкото се знаеше досега.

Тези разкрития предизвикаха призиви самият Помпейо да застане на свидетелския стол в Конгреса и да обясни своите действия в политиката спрямо Украйна. Досега той отказваше това и се измъкваше с аргумента, че тези действия са били "напълно адекватни".

"Вашингтон пост" също подчертава твърдението на Сандланд, че те (имайки предвид Помпейо, Болтън и тогавашния съветник по националната сигурност Мик Мълвейни) са знаели за опитите да се изнудва Украйна.

Вестникът пише, че Помпейо обмисля дали да се кандидатира за сенатор от щата Канзас, опитвайки се да спаси политическото си бъдеще. Той се мъчи да поддържа статута си на най-предпочитан външнополитически съветник на президента, но според мнозина в Държавния департамент прави това на неприемлива цена - не защитава своите колеги дипломати, притискани от Тръмп заради показанията си в разследването за импийчмънт.

"Отказът на държавния секретар Помпейо през последните седмици да защити кариерни дипломати изглежда още по-грозен сега, когато разбираме, че е знаел за натиска от Белия дом да се иска (безпринципна) политическа сделка (с Украйна)", казва бившият посланик на САЩ в Киев Стивън Пайфър, цитиран от "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят