Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разследването за износа на български ток не е първото за EFT

59 коментара
Разследването за износа на български ток не е първото за EFT

В късната есен на 2002 г. Николай Вузев, бивш зам-министър на търговията в правителството на Беров, оглавява закъсалия торов завод "Химко" - Враца. "Навигаторът-философ", както го характеризира публикация във в. "Стандарт", има пъстра трудова биография. Бил е капитан на риболовен кораб, завършил философия в Софийския универститет, кмет на софийската община "Триадица", началник на "Печатни произведения", член на борда на "Нефтохим" и търговец с химически продукти. Пред вестника Вузев заявил, че е привърженик на философската теория "аз мога и ще го направя".

Година по-късно оптимистичната теория на Вузев е опровергана от действителността. "Химко" има 35 млн. лева дългове и прекратява производството. Вузев се преориентира към търговията с ток. В края на 2004 г. Николай Вузов като представител на "Енергийна Финансова Група" АД на Богомил Манчев, чиято фирма "Риск Инженеринг" е консултант на АЕЦ "Белене", става съосновател на "ЕФТ-България". Съдружник е датската фирма EFT Holdings, представлявана от сърбина Младен Стийович. В управителния съвет влиза и Андрей Кристоф.

"ЕФТ - България" подава документи за лиценз за търговец на ток в ДКЕВР и след първоначален отказ, през 2005 г. става първата компания получила такива права.

В аргументацията към доклада за лиценза правният отдел на ДКЕВР цитира писмо на НЕК, определящо като "коректно" партньорството с фирмата майка EFT Group, която е купувала ток от българския монополист през 2002, 2003 и 2004 г.

Отношенията на НЕК и EFT Group не винаги са били безоблачни. През май 2002 г. гръмва новината, че НЕК е засякла нелегален пренос на 396 млн. киловата ток от Румъния за Гърция, за който не е получила транзитни такси. Фирмата посредник за износа, който трябвало да се осъществи през Сърбия и Македония, е именно EFT Group.

Година по-късно EFT Group се явява като спасител на НЕК, след като Турция спира да купува ток от държавната компания заради аферата "Джейлан".

"Сделката на века"

Сделката на правителството на Иван Костов от 1998 г., който той сам определя като "сделката на века", предвижда износ на български ток за Турция от 1998 до 2008 г. на цени по-високи от регионалните (3.55 цента/квч). В замяна България се ангажира турски фирми да построят каскадата "Горна Арда" и магистрала "Марица". Конкретни фирми в договора не са посочени, но за "Джейлан" настоява изрично турският премиер Бюлент Еджевит. В акционерното споразумение между НЕК и "Джейлан" е записано, че един от начините за финансиране на каскадата "Горна Арда" е НЕК да отделя средства от износа на ток.

В края на 1999 г. възникват съмнения, че "Джейлан" може да се справи с финансирането на проекта и Костов иска от Еджевит да посочи друга фирма, но получава отказ. Мрачните прогнози за "Джейлан" се сбъдват и в началото на 2000 г. холдингът, собственост на Махмуд Джейлан, фалира, банката му е конфискувана, а Джейлан е обвинен във финансови злоупотреби, некачествено строителство и е арестуван. В края на мандата на Костов "Джейлан" изглежда окончателно елиминирана от проектите "Горна Арда" и "Марица".

Въпреки проблемите си "Джейлан" остава в проекта "Горна Арда" и настоява за него пред новото правителство на Сакскобургготски, като заплашва с прекратяване на договора за внос на ток с НЕК. Нейни лобисти в правителството са хората на Доган и "Мултигруп": Мехмед Дикме и Димитър Калчев, както и премиерският съветник Ник Маринов. В края на април 2003 г. енергийният министър Милко Ковачев открито обвинява по БНТ Димитър Калчев, че е довел в кабинета му Махмуд Джейлан, за да лобира.

Спасителят EFT

Малко по-късно Турция наистина спира да изкупува българския ток. В този момент без търг и конкурс се появява EFT Group, която купува тока на НЕК, предназначен за Турция и го изнася за Словения.

Не е ясно на какви цени са купени от EFT отказаните от Турция количества, но словенските медии съобщават, че фирмата е спечелила с дъмпингови цени търг за внос на ток в Словения за 2004 г. Обемът на сделката е такъв, че има притеснения за изпадане на Словения в зависимост от българския ток.

Всъщност страховете на Словения са и от друго естество: за зависимост от Сърбия и за обвързване с фирма със спорна репутация. Защото въпреки швейцарската, британската и датската фасада, EFT Group принадлежи де факто на сръбския бизнесмен със словенски и британски паспорт Вук Хамович.

Син на герой и враг на Милошевич

Хамович е роден през 1949 г и е син на сръбския народен герой Раде Хамович, началник на генщаба на Югославската армия от 1961 до 1967 г. Завършва икономика в Белград през 1972 г и работи в енергийния бранш.

Вук Хамович е считан в Сърбия за "дискретен олигарх". През 2005 г. година полското списание "Впрост" го поставя на 91 място в класацията си на богаташите в Източна Европа и определя състоянието му на 350 млн долара. Оттогава той не е влизал в този списък, но миналата година е на 14-то място в класацията на най-влиятелните хора в Сърбия според сръбското списание "Блиц". Бизнесменът е противник на режима на Милошевич, подкрепя Демократическата партия и финансира седмичника "Време".

Името на Хамович започва да се спряга и в западноевропейските медии след серия одити и доклад на администратора на ООН в Босна Пади Ъшдаун за държавната електрическа компания в Република Сръбска, публикуван през 2003 г. След доклада той уволнява шефа на националната електрическа компания EPRS Светозар Аврамович и бившия министър на индустрията и член на борда на EPRS Бошко Лемеж.

"Одитът е депресивно четиво" - споделя пред вестник "Гардиан" британският посланик в Сараево Ян Клиф. "Той показва в убедителни детайли нещо, което всички знаят: публичните компании (в Република Сръбска) се използват за рекет от малък политически елит."

Във фокуса на доклада на Ъшдаун попада договора за износ на излишъците от ток на Република Сръбска. Екслузивен износител е регистрираната в Лондон EFT Ltd. Ъшдаун подозира, че това е корупционна схема и дава EFT на прокурор в Босна. Той даже твърди пред Guardian, че с парите от тази корупция се финансират военнопрестъпници.

Две години по-късно, през 2005 г. британската служба SFO (Serious Fraud Office) започва разследване срещу EFT Ltd. Обискирани са офисите на фирмата и са иззети документи, които SFO изпраща на прокуратурата в Босна. Източници на "Гардиан" съобщават, че EFT Ltd на Вук Хамович е заподозряна в отклоняване на 11 милиона долара американска помощ за Черна гора. Според публикацията в британския вестник, в периода 1999-2001 парите били преведени от САЩ на няколко транша на босненската енергийна компания , за да доставя ток за Черна гора. След това милионите били засечени в офшорни транзакции на остров Джърси.

Компанията категорично отрича обвиненията и дори наема като консултант бившия специален пратеник на Клинтън за региона Робърт Гелбард. През 2008 г. британските служби прекратяват разследването, след като главният прокурор Лейди Скотланд решава, че "липсват убедителни данни за престъпление."

По този повод гражданската организация Corner House коментира, че "изоставянето на разследването изпраща грешен сигнал на корумпираните компании, на новите демокрации, опитващи да се борят с корупцията и на международната общност"

"Белене" - Да!

Вук Хамович е известен и като коментатор по енергийни въпроси за балканския регион. През лятото на 2008 г. той твърди, че Източна Европа е пред тежък енергиен дефицит, за което допринася и спирането на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Любопитно е, че подобна теза за предстоящия недостиг на ток на Балканите заради затварянето на двата блока на "Козлодуй" разви две години преди Хамович бившият български енергиен министър Румен Овчаров. Той даже изпрати писмо на европейския енергиен комисар. Историята показа, че нито мрачната прогноза на Овчаров, нито тази на Хамович се сбъднаха.

В по-нови интервюта Хамович твърди, че кризата е опровергала прогнозата му, но смята, че без нови енергийни мощности възстановяването ще бъде трудно. Подобно мнение неведнъж е изразявал в пресата и Николай Вузев, който е горещ привърженик на АЕЦ "Белене", както впрочем и Богомил Манчев.

Според търговския регистър управителите на "ЕФТ-България" Николай Вузев, Младен Стийович и Андрей Кристоф са съдружници с Вук Хамович във фирмата "Собел Сървис", регистрирана на 18.10.2006 г. Фирмата не развива дейност, за разлика от "ЕФТ-България".

Министър след министър - анекс след анекс

Според източници на Mediapool прокуратурата разследва сделките на НЕК с "ЕФТ-България" за износ на евтин ток при трима министри: Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Периодът е 2003 - 2007 г. и е изнесено електричество за близо 600 млн. евро. То е продадено от EFT Group в Словения и в други страни на дъмпингови цени, но не без печалба, което значи, че е купено доста евтино.

Първоначалният договор е удължаван с многобройни анекси. Въпросът, който си задават разследващите, е защо НЕК, която е търговец на ток, е ползвала услугите на посредник, вместо да търгува директно и дали от сделката не е ощетена държавата.

EFT е разследвана и в Сърбия, но не за износ, а за внос на ток. Парламентарната анкетна комисия, която започва работа през март 2004 г., се интересува дали договорите на сръбската електрическа компания с EFT са изгодни за държавата. Въпросът, който си задават сръбските депутати е, защо сръбската електрическа компания изобщо купува ток от EFT, след като произвежда достатъчно, за да покрива нуждите си.

В разследването се появяват и договори с EFT, в които датите на разплащане са променени с анекси. Така например след като по условията на търга разплащането е фиксирано на 180 дни, чрез по-късен анекс то е променено на три седмици.

Сръбското разследване удря на камък и затъва в експертизи, без да даде конкретен резултат.

Искат, но вече не могат...

Междувременно, въпреки разследванията EFT се разраства и открива нови офиси на Балканите и в централна Европа. Портфолиото на EFT Group за 2008-2009, което е публикувано на сайта на фирмата, показва, че през 2008 г. EFT е купило 19% от тока, с който търгува от България. За сметка на това представянето на софийския офис е по-скоро дискретно, като се отбелязва със съжаление намаляването на свободния ток след затварянето на "Козлодуй". Според EFT проектът "Белене", ако бъде реализиран, ще възстанови експортния потенциал на страната.

EFT Group проявяваше и интерес към проекта "Горна Арда".

“Ако Националната електрическа компания на България обяви конкурс за “Горна Арда”, ние непременно ще участваме. Проявяваме голям интерес към този проект”, заявява през август 2009 Вук Хамович. Той обяснява, че компанията иска да има собствени източници и да разшири енергийното си портфолио с хидроенергийни мощности, след като притежава вече термичната централа и мината "Станари" в Република Сръбска.

Може би затова на 2 май 2007 в "ЕФТ - България" влиза като зам.-председател на съвета на директорите един лобист с опит по въпроса за "Горна Арда" - бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев. През февруари 2008 г. Комисията по досиетата разкри, че Калчев е бил явочник на ДС с псевдоними "Колев" и "Клуба". Бившият явочник, министър и лобист, който единствен от правителството на Сакскобургготски изпрати в последния му път застреляния Илия Павлов, се спомина след дълго и тежко боледуване на 1 ноември 2008.

През септември 2009 г. се споминаха и надеждите на EFT за проекта "Горна Арда", след като правителството окончателно определи като инвеститор Хидроенергийна компания "Горна Арда", включваща НЕК и австрийски консорциум от Alpine Bau и EVN. По-рано, през май, австрийците се споразумяват с наследника на "Джейлан" ССG да изкупят техния дял от 30% в "сделката на века".

Преди няколко дни стана ясно, че с пари от НЕК, прехвърлени през Института по минно дело и "Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов е изплатен милион и половина лева хонорар на философа Ахмед Доган, за да консултира четири хидроенергийни проекта, между които и "Горна Арда". Услугите на философа-хидроенергетик ще бъдат проверени прокуратурата и от парламентарната антикорупционна комисия.

Извадка от швейцарския търговски регистър за EFT AG

3 юни 2008 - в. "Гардиън" за босненската афера с EFT разследвана от британците

26 февруари 2005 - в. "Гардиън" за босненската афера с EFT разследвана от британците

Рекламно портфолио на EFT

*Още материали от същия автор може да четете на блога му

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. veso
  #60

  Ot godini ne sym 4el v bylgarskata presa statija, kojato e tolkova dobre re6ar6irana i podgotvena. Jalko 4e njama pove4e takiva jurnalisti.Pozdravi

 2. киро
  #59

  10x!!

 3. поп Грую
  #58

  червената енергийна мафия! България има и сега достатъчно ток-резерва е от 37%. Както се вижда от изнесените факщти,ние българите плащаме ток по ескалиращи цени ,за да го изнасят мафиотите по дъмпингови цени . И постоянно реват ,че България ще остане на тъмно на газени лампи и свещи. Спокойно! Нищо такова няма да стане и мафията няма да го допусне!Защото кой ще и плаща скъъп и прескъп ток ,ако няма кой да го потребява в България. Цената на международните пазари се ограничава от конкуренцията

 4. поп Грую
  #57

  МК"Кремиковци",с фирмата си ИНТЕРСТИЛ,заела входа и изхода на Кремиковци,внасяйки рудата(по завишени цени ) и изкупувайки(по занижени цени) изнасяйки продукцията му на дъмпингови цени.Естествено ,след като МК"Кремиковци " постоянно не си плащаше ,газта,тока и ж.п.транспорта и осигуровките на работещите и пенсиониращите се ,ще произвежда с "висока икономическа ефективност". И това беше докато кабинета на Иван Костов не го приватизира,поне за да свали от бюджета този зи воденичен камък.А ТРЯБВАШЕ

 5. iris
  #56

  ако това крадливо гнездо на оси се разръчка само доста истини още ще лъснат,а има хора като овчаров,които са за бесилка

 6. Galina Tosheva
  #55

  zasto obache nikoi ne pogledne i ne si sppmni che izpalnitelniq direktor na BEH - Galina Tosheva, beshe shef na borda na NEK i zam.na bordowete na AEC i Marica Iztok, dokao wsichkite tezi dalaweri sa praweni, pljus dalawewerite za Belene, Cankow kamyk,pozdrawi. galina Tosheva

 7. галина
  #54

  Галина Тошена е протеже на Трайчо Трайков. Затова в енергийния сектор няма промяна. Има приемственост в кражбите. Попитайте Мая Христова и Трайчо Трайков защо това е така

 8. Любопитко
  #53

  И пълни форума с идиотщини

 9. Независим
  #52

  Любопитко, поп Грую казва истината, но ти си с ограничено мислене и не можеш да вденеш!

 10. Малина
  #51

  е протеже на Ц.Бориславова!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.