Разследването за корупция във Фонда за деца е на финала, без все още да е открита такава

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу Павел Александров

Павел Александров, сн: БГНЕС

Разследването срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров е пред своя финал. Прокуратурата прецизира на 2 март обвиненията си, съобщи пред Mediapool адвокатът на Александров – Диана Ангелова.

Въпреки че от зрелищната акция на ГДБОП и арестите във фонда през април 2016 г. измина близо година, разследващите все още не са открили доказателства в подкрепа на първоначалното си твърдение, че в случая става въпрос за организирана престъпна група, чиито участници са "извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи".

Обвинения за корупция под каквато и да е форма срещу Александров така и не бяха повдигнати. Останалите четирима обвинени служители на фонда пък се разследват единствено за участие в престъпна група.

Досега от държавното обвинение обявиха единствено, че имат доказателства за три съмнителни деяния – наемане на апартаменти в Париж на завишена цена, подбор на едни и същи външни експерти при избора на болници в България за спешни случаи на болни деца, както и използване на транспортни и логистични услуги в Турция.

Разследващите обаче така и не представиха някакви конкретни данни, индивидуализиращи евентуалната роля на всеки едни от групата, като нито се споменават датите, на които са извършени предполагаемите престъпления, нито кой член на бандата какво точно е извършил.

След прецизирането на обвиненията срещу Александров става ясно, че прокуратурата се фокусира върху няколко основни неща. Първото е, че в сговор с три свои служителки той е извършвал длъжностни престъпления. Второто е, че изплащайки фактури за дейности, извършени от турската болнична верига "Аджъбадем", е набавял облага за нея, а третото е, че еднолично е взел решение за 18 животоспасяващи операции и издаване на над 100 формуляра S2, с което е ощетил бюджета на здравното министерство.

По думите на адвокат Ангелова всеки един от тези случаи предварително е бил съгласуван с Министерството на здравеопазването, но засега от прокуратурата не са представили по делото докладите на Александров, свързани с въпросните му решения.

Защитничката му допълни още, че разследващите са декларирали намерение да внесат делото в съда до 20 април. Именно на тази дата антимафиоти нахлуха в сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина, осуетявайки заседание на гражданския му съвет, на което трябваше да се взимат решения по конкретни медицински случаи, някои от които спешни.

Впоследствие стана ясно, че действията на МВР са съгласувани със здравното министерство, чийто тогавашен ръководител Петър Москов скоропостижно уволни Александров и назначи на негово място проф. Владимир Пилософ. Последният пък наскоро бе уволнен от служебното правителство заради скандала около отказаната трансплантация в чужбина на 9-годишния Байрям Али.

Споделяне

Още по темата

Още от България