Разследвания за "Апартаментгейт" спечелиха голямата медийна награда "Валя Крушкина"

Мартина Бозукова от Mediapool е отличена като пишещ журналист

Призьорите, сн. Фондация Работилница за граждански инициативи, която провежда конкурса

Шестима журналисти получиха статуетки "Златна круша" на официалната церемония по връчването на осмите медийни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората" в понеделник вечерта в литературен клуб "Перото".

В категория "Пишещ журналист" първото място спечели Мартина Бозукова от Mediapool за разследването ѝ "Фармацевтичната индустрия е платила над 30 млн. лева за обучения и хонорари на лекари".

"За мен е чест, че точно тази тема е привлякла вниманието ви, защото от четири години водя постоянна борба за по-голяма прозрачност на връзките на фармацевтичната индустрия за връзките ѝ със съсловието", каза Мартина Бозукова. "Те не винаги е задължително да са в негативен контекст – има и много положителни примери., но именно прозрачността е важна, за да се вземат информирани решения. За да знаят самите лекари техните колеги в какви обвързаности са, когато отстояват определени позиции, а пациентите – когато им назначават лечение. Тази награда ми дава увереност да продължавам да търся информация", допълни тя.

Мартина Бозукова получава отличието си, сн. ФРГИ

Голямата награда бе връчена на Полина Паунова от "Свободна Европа" за публикациите ѝ за "Апартаментгейт", които изкараха наяве сделки на политици за купуването на имоти под пазарната им стойност, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе освободен от всички постове във властта и партията. "Антикорупционната комисия оневинява всички лица от властта, замесени в скандала "Апартаментгейст"; "Цветан Цветанов се сдобива с нов луксозен апартамент на преференциална цена"; "А небостъргачът на "Артекс" можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ", са материалите, за които тя бе отличена.

"Тази публикация би била невъзможна без трима човека: Николай Стойков от Антикорупционния фонд, Миролюба Бенатова и Цветан Цветанов", каза Полина Паунова при получаването на наградата.

Призът в категория "Журналист от електронна медия" получи Генка Шикерова за материала "Война на трупове". Победител в категория "Снимащ журналист" е Иван Филчев от бТВ за филма "Българска връзка". Тази година призът в категория "Журналист-надежда" отиде при двама журналисти – Татяна Йорданова от БНТ за материала "Интеграция на парче ли е приобщаването на хората с трайни увреждания у нас?" и Владислава Тричкова от Нова тв за "Как се търгува с български джебчийки в Испания?".

Победителите бяха определени от 11-членно жури в състав: Владимир Йончев (Офнюз), Kaлин Първанов (Барикада), Мария Чернева (БНТ), Николина Димитрова (България он еър), Олег Попов (Нова Телевизия), Петьо Цеков (вестник Сега), Пролет Велкова (Дарик Радио), Росен Цветков (БТВ), Силвия Великова (БНР, Програма Хоризонт), Стояна Георгиева (Медиапул), Татяна Ваксберг, (Радио Свободна Европа).

Журито избира носителите на наградата между 114 материала на 65 журналисти, които бяха получени в конкурса тази година.

Наградите "Валя Крушкина – журналистика за хората" се връчват ежегодно от 2012 година насам и отличават български журналисти с активна позиция, отстоявана в името на гражданите. През годините конкурсът стана разпознаваем в журналистическите среди, както и извън тях. В досегашните издания на конкурса са номинирани над 350 журналисти с над 700 материала.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество