Разследваният Ивайло Главинков има крупен бизнес със соларни централи

Разследваният Ивайло Главинков има крупен бизнес със соларни централи

Ивайло Главинков, доведеният син на бившия вече депутат Христо Бисеров и разследван заедно с него за пране на пари и данъчни измами, развива крупен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници, показа справка на Mediapool в публичните правни регистри. Той е собственик на една фирма, която се занимава със строителство и експлоатация на соларни централи, мажоритарен акционер е в още една и отделно е съдружник в други три, които работят активно в тази сфера.

Отделно той притежава фирма за поддръжка на фотоволтаични централи, както и такава за търговия със земеделска продукция.

Главинков (38 г.) е съдружник във фирма "Марвик – Лисово", която има проект за фотоволтаична централа край село Лисово край Свиленград. Той участва и във фирма "Тракия енерджи", която има централа край Хасково. Отделно притежава дялове във фирма "Солар вижън", която обявява на своя сайт, че има проект за строителство на соларна централа край Добрич, подготвя проект в Ямболска област и възнамерява да строи централа край София или Благоевград.

Най-големият бизнес обаче е край Елов дол, Пернишко. Чрез собствената си фирма "Солари Елов дол" Главинков владее фотоволтаичната централа "Елов дол 4". Чрез "Гечев Соларс", която също е негова собственост, Главинков управлява централата "Елов дол 3". Двете соларни електроцентрали са пуснати в експлоатация на 27 юни 2012 година. Отделно чрез "Солар вижън" и "Тракия енерджи" управлява фирма "Гип", която е собственик на централата "Елов дол 1", която е въведена в експлоатация на същата дата.

Другите две фирми, които са собственост на сина на Христо Бисеров, са "Агророуд", която се занимава със земеделие и "Гилс", която поддържа фотоволтаични централи. Интересен факт е, че залогодател в полза на кредитите на две от фирмите на Ивайло Главинков е другият син на вече бившия депутат от ДПС – Дамян Бисеров (24 г.). На негово име обаче няма регистрирани фирми.

Управител на две от фирмите на Главинков е Янко Кунчев Белчов. Той е бивш шеф на фирма "Бисеров" ЕООД, която е закрита. Докато е функционирала обаче е била собственост на Христо Бисеров. Най-близките партньори в проектите на Ивайло Главинков са Пенко Пенков и Владимир Аличков, чиито основни интереси също са във възобновяемите енергийни източници. Любопитен факт е, че Пенко Пенков участва в сдружение "ЦСКА завинаги", което смята да строи нов стадион на мястото на "Българска армия". Владимир Аличков участва в ръководството на Българската фотоволтаична асоциация.

Част от проектите на Ивайло Главинков са заложени срещу отпускането на кредити. Така проектът край село Лисово е заложен заради два кредита за общо 2.3 милиона евро, отпуснати от държавната Българска банка за развитие. Основен кредитор на проектите край село Елов дол е "Плама инвестмънт", което е на дружество на рафинерията "Плама" АД.

Фирма "Гечев соларс", която управлява проекта "Елов дол 3", отделно притежава дялове във фирма "Редмуунентерпрайзес", която се ръководи от двама британци – Нита Джейн Люси и Робърт Антъни Уилямс. В българските регистри липсва информация Люси и Уилямс да имат бизнес с офшорки.

Връзката между офшорките и Ивайло Главинков, макар и непряко, е Пенко Пенков. Той участва в управлението на компанията "Ню ленд дивелъпмънт", която развива бизнес в областта на недвижимите имоти. Основните акционери в тази компания са три офшорни компании от Люксембург, Малта и Лихтенщайн. "Ню ленд дивелъпмънт" притежава и фирма "Съни пропъртис", която също търгува с недвижимости.

Споделяне

Още по темата

Още от България