Разследваният оряховски прокурор бе уволнен

По искане на главния прокурор Борис Велчев Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност зам.-районния прокурор на Оряхово Димитър Нинов, който преди седмица бе арестуван за вземане на подкупи, но пуснат от съда под гаранция.

В сряда Велчев предостави на ВСС папки с доказателствен материал срещу Нинов, за чието махане съветът гласува почти единодушно.

Отстраненият настояваше, че е невинен и е изпълнявал нарежданията на районния прокурор Тома Томов, който сега е депутат от левицата и имунитетът му бе поискан заради започнатото разследване за корупция на подчинения му. Томов, който е и лидер на партия “Рома”, миналата седмица сам поиска да му бъде свален имунитетът.

Димитър Нинов заяви още, че иска да разбере кой го е избрал за жертва. “Срещу мен свидетелстваха хора, срещу които съм водил дела”, каза той по повод на показания от десетина лица в Оряхово.

Нинов бе задържан по подозрения за престъпления по служба, подкупи и задържане на огромно количество дела. Във вторник обаче Софийският апелативен съд го пусна под гаранция от 5 хил. лв., което предизвика острата реакция на прокуратурата.

Преди заседанието на ВСС Борис Велчев каза, че в кратки срокове ще предаде на парламента доказателствата срещу бившия районен прокурор на Оряхово Тома Томов. Досега това не е било направено, защото материалите срещу Томов са били част от делото срещу заместника му Нинов.

Велчев съобщи още, че ще се извърши основна проверка на работата на прокуратурата в Оряхово. Той прогнозира, че от нея може да се съберат още доказателства за извършени магистратски престъпления.

Главният прокурор защити органите на вътрешното министерство, нападнати на заседанието на съда във вторник от защитата на Димитър Нинов за начина, по който са събирани доказателствени материали. “МВР не е работило тенденциозно срещу магистрати”, каза Велчев в сряда. “От министерството са засичали и в други случаи магистрати, когато се е извършвала разработка на трети лица”, обясни той. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?