Разследваният за аферата “САПАРД” Людмил Стойков дарил 50 хил. лв. за кампанията на Първанов

Разследваният за аферата “САПАРД” Людмил Стойков дарил 50 хил. лв. за кампанията на Първанов

Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, който е разследван за участие в източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, е дарил 50 хил. лв. за кандидат-президентската кампания на Георги Първанов през есента на миналата година. Това показва справка на вестник “Капитал” в отчета за финансирането на кампанията на двойката Първанов – Марин, който е заведен в Сметната палата.

Людмил Стойков е сред седемте български граждани, разследвани по аферата с източването на САПАРД, което започна след сигнал на Европейската агенция за борба с финансовите измами (ОЛАФ). Стойков за близо две седмици бе в следствения арест, от който бе освободен преди месец от съда поради липса на достатъчно основания да бъде задържан. Разследването срещу него и още 6 български граждани обаче продължава.

Аферата бе свързана със закупуване с пари от САПАРД на уж нови машини за месопреработвателни предприятия в България. Машините се оказваха само по документи нови, а всъщност бяха бракувани. В схемата освен българите има замесени и двама германци и двама швейцарци.

Самият Стойков е собственик на курорта Дюни, на металургичното предприятие “Стомана индъстрийз”, на още много фирми в туризма, ресторантьорството, индустрията, модния бизнес. Чрез свое дружество Стойков е и цесионер на дълга на БДЖ към НЕК.

Според направената от “Капитал” справка, две фирми на бизнесмена – “Еврометал” ООД и “Ладимекс – Л” ООД - са дарили по 25 хил. лв. всяка за кампанията на Първанов. Трета фирма – “Метал трейд – 66” ООД е на Димитър Милчев, който пък заедно със Стойков е съсобственик на дружество “Градина” АД, стопанисващо едноименния черноморски къмпинг.

Така Стойков се оказва спонсор на кампанията на Първанов с 50 хил. лв., а ако към тях се прибавят и 25 хил. лв. от фирмата на свързания с него Милчев, общото дарение става 75 хил. лв. – най-голямото за двойката Първанов – Марин.

Самият Стойков бе сред учредителите на пернишкия граждански комитет в подкрепа на кандидатурата на Първанов “Сдружение за Перник”. В сайта на БСП бе публикувана и снимка на Стойков, приветстващ Първанов при кандидат-президентското му посещение в Перник в навечерието на изборите.

В интервютата, които даде след като излезе от ареста, бизнесменът категорично отрече да е финансирал каквато и да е политическа или президентска кампания. Пред вестник “Капитал” обаче той си “спомни”, че фирмите му наистина са дали пари за Първанов, но каза, че това време е бил във Франция. Той отрече да има нещо общо с третото дарение, направено от съдружника му Милчев.

Откакто гръмна аферата “САПАРД”, в президентството по нея цари пълно мълчание. Още при ареста на Стойков Mediapool писа, че бизнесменът е близък до Първанов и че “Сдружение за Перник” е сред дарителите за кампанията за втори мандат на президента, което бе упоменато в сайта на БСП.

Пред “Капитал” от президентството са казали, че споменатите три фирми са подписали декларация за почтеност, преди да направят дарението, и към този момент не е имало “информация за нарушения или съмнения за почтеност”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?