Разследваният за пране на пари Кокалис ще изгражда съдебния регистър у нас

Гръцката фирма Интраком (Intracom S.A.) на милиардера Сократис Кокалис е спечелила търг по държавна поръчка за изработване и внедряване на единния регистър на българската съдебна система, стана ясно в петък.

Сократис Кокалис нееднократно е разследван в страната си за връзки със службата за сигурност на бившата ГДР ЩАЗИ, за пране на пари от бившите комунистически страни, за даване на подкупи и укриване на данъци. Срещу негови фирми са се водели следствия за пране на пари в Русия и Швейцария.

Интраком е подписала договор с дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" при Министерството на финансите, с който се задължава да инсталира, прилага и поддържа електронната система на регистъра.

Системата ще се ползва от всички съдилища и от Министерството на правосъдието. Договорът е за една година, а възнаграждението за фирмата е 900 000 евро.

Според съобщението поръчката обхваща и изработването на обединена база данни, съдържаща информацията от 9 съществуващи регистъра, управлявани от различни съдилища и от Министерството на правосъдието. Три от регистрите били в електронен вид, останалите са на хартиен носител.

В Министерството на правосъдието се поддържат два регистъра - Централен регистър на особените залози и Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено-полезна дейност.

Агенцията по вписванията е също към правосъдното министерство. Тя регистрира всички сделки с имущество и проверява дали дадено имущество има ипотеки или други утежнения.

В окръжните съдилища се водят фирмените регистри.

По закон Висшият съдебен съвет трябва да поддържа регистър на взетите решения с мотивите към тях.

Така Интраком освен че ще изработи единната съдебна система на България, ще има и достъп до всички данни, съдържащи се в съществуващите към момента регистри.

Търговете са по програма ФАР

Търгът за единната информационна система на правосъдието е част от търговете за модернизирането на администрацията у нас, които се провеждат под наблюдението на Делегацията на Европейската комисия в България, ръководена от Димитрис Куркулас и се финансират с пари по Меморандум 2002 на програма ФАР.

Процедурата изисква след приключването на всички търгове по меморандума да бъдат уведомени писмено победителите в тях, резултатите да бъдат изпратени в Брюксел и след това да бъдат огласени, обясниха от Министерството на финансите. Оттам уточниха, че за всеки търг е имало повече от един кандидат.

Дълготраен интерес на Кокалис към България

Собственикът на Интраком Сократис Кокалис не за първи път се насочва към България. Той нееднократно е заявявал, че фирмената му стратегия е да завоюва пазари в бившите източноевропейски страни, Балканите и Черноморския регион.

Интересът му за инвестиции в България датира от години. През 1992 г. неговата дъщерна фирма в областта на организирането на хазартни игри Интралот сключи договор за инсталиране на електронна система за обработка на фишовете на Българския спортен тотализатор. По-късно България едностранно развали договора като неизгоден и обяви, че няма да плати неустойки за развалянето. Кокалис даде на съд страната ни в Парижкия арбитражен съд с иск за над 10 млн. долара.

През 1995 г. при правителството на Жан Виденов Интраком стана съсобственик заедно с БТК на компанията за фонокартни телефони БулФон. Договорът подписа тогавашното ръководство на телекома начело с Михаил Данов. Той бе сочен за член на прословутия червен бизнескръг "Орион".

При първия опит за приватизация на БТК през 1998-2000 г., когато основен кандидат за телекома ни беше гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, Интраком, като основен доставчик на оборудването на ОТЕ, изяви желание да участва в модернизирането на БТК.

Скоро след идването на власт на правителството на НДСВ вицепремиерът Николай Василев покани Интраком да участва в новата приватизация на БТК.

През 2002 г. Интралот придоби 49% от българската компания за хазартни залагания "Еврофутбол". Останалият дял е на бизнесмена Васил Божков. Сделката се осъществи със съдействието на съветника на премиера и близък до финансовия министър Милен Велчев бизнесмен Спас Русев.

Тази година Интралот бе единственият кандидат за управление на българската Държавна лотария. През май финансовият министър Милен Велчев прекрати процедурата за възлагане на управлението поради незадоволителните параметри по сделката, предложени от кандидата.

Интралот е разследвана за пране на пари и измами в Русия и Швейцария.

Срещу самия Кокалис в Гърция се водят дела по обвинения в шпионаж, пране на пари, укриване на данъци и даване на подкупи. Бизнесменът, който преди 1989 г. е живял дълго в ГДР, е обвиняван, че е бил агент на ЩАЗИ и че е помагал да се крадат западни технологии в полза на страните от Източния блок.

През 2002 г. гръцкият депутат Панайотис Каменос изнесе документи, уличаващи собственика на "Интраком" в сътрудничество с ЩАЗИ, а вестник "Катимерини" публикува части от доклад на германския Бундестаг за прехвърлянето на собственост на бившата ГДР и за изнасянето на пари от източногерманското разузнаване. Според доклада заради посредническите си услуги Кокалис е получавал от външнотърговско дружество на ГДР комисиони от 5 до 10% от стойността на всяка сделка.

Милиардерът отхвърли обвиненията и заведе дело срещу вестника.

През 2003 г. съдът осъди "Катимерини" да изплати на магната и на неговата компания "Интраком" обезщетение в размер на 315 000 евро за клеветнически публикации.

Според съобщение от Атина от края на май т. г. Гърция официално е поискала от Германия да се отворят тамошните сметки на Кокалис.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?