Разследващ журналист е пребит пред дома си в Червен бряг

Обръчи от фирми около местната власт печелят обществените поръчки

Христо Гешов

Разследващият журналист от Червен бряг Христо Гешов е бил пребит пред дома си в Червен бряг в четвъртък вечерта. Това става след серия негови разкрития за обръчите от фирми, свързани с общинарите в града.

За инцидента съобщи журналистът в профила си във Фейсбук. Гешов благодари на полицейския екип за бързата реакция и на центъра за спешна помощ в града.

От Районното управление в Червен бряг потвърдиха за случая, но отказаха подробности, защото нямали право да дават информация. Mediapool не успя да се свърже с говорителя на Областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова. Случаят не фигурира в информационния бюлетин на МВР и не е ясно дали полицията не го прикрива.

Христо Гешов е внесъл жалба за нападението в прокуратурата и в полицията.

Физическата саморазправа с журналиста идва след упражнен над него психически тормоз. Последното разследване на Христо Гешов е свързано с храната за бедни с европейски пари. Тези обществени поръчки винаги се печелят от две фирми, едната от които е свързана индиректно с кмета на Червен бряг Данаил Вълов, а другата с общинския съветник от неговата група Явор Бакърджиев.

"Подозренията ми са, че физическата саморазправа с мен е поръчана от страна на общинарите", коментира Гешов пред Mediapool. Преди близо три седмици в профила му във Фейсбук се появил надпис: "Почивай в мир". Това се случва малко, след като разказва пред "Господари на ефира" за обществената поръчка "Топъл обяд" на община Червен бряг. Тогава за малко не пострада и репортерът на предаването Дани Йорданов.

Само преди ден в Народното събрание управляващите от ГЕРБ твърдяха, че проблем със свободата на словото у нас няма, а класацията на авторитетната неправителствена организация "Репортери без граници" е "манипулативна". Според Тома Биков проблемът с медиите в България се свежда до корпоративни интереси. Той даде пример, че насилие над репортери у нас няма, а в Малта и Словакия, например, преди месеци имаше показни убийства на журналисти.

Ръководството на община Червен бряг съжалява за случилото се с Христо Гешов. Заявяваме, че нямаме нищо общо и изразяваме готовност за пълно съдействие на разследващите органи по случая, се казва в съобщението на местната власт, качено на страницата ѝ във Фейсбук.

Няма официално съобщение и от прокуратурата относно подадените сигнали за съмнителните обществени поръчки на община Червен бряг.

Побоят над журналиста

Побоят над журналиста Христо Гешов е станал в четвъртък около 22:50 часа пред къщата му. Улицата не е осветена.

"Тази вечер, прибирайки се късно в семейната ни къща в Червен бряг, бях нападнат от неизвестен мъж, които ми нанесе няколко удара с крак в областта на корема и гърба.
За негово и на поръчителя му нещастие съм добре, въпреки болките и множеството натъртвания"
, написа Христо Гешов в профила си във Фейсбук.

Той разказа пред Mediapool, че е бил нападнат в гръб с ритник. След като се е свлякъл на земята мъжът е продължил да го рита в корема. Едва, когато започнал да вика за помощ, мъжът е избягал с лека кола, която го е чакала наблизо.

"Остро осъждам подобни деяния над мен и семейството ми", каза Христо Гешов.

"Това нападение, свързвам 100% с редицата мои разследвания и подадени сигнали до компетентните органи срещу местната власт в Червен бряг", пише той във Фейсбук.

Христо Гешов си е извадил медицинско, според което има натъртвания в областта на гърба, корема, по ръката и крака. Журналистът се възстановява след нанесения му побой.

Свързана с кмета фирма осигурява "Топъл обяд" за бедните с европари

Побоят над журналиста става след като "Господари на ефира", заедно с Христо Гешов, разказаха за поръчките за храна за бедните "Топъл обяд", която се финансира с европейски пари.

В поредица от репортажи "Господари на ефира" показа как кметът на Червен бряг Данаил Вълов всяка година дава обществената поръчка на счетоводителката на семейната му фирма  Цецка Илиева и на фирма, свързана с общинския съветник Явор Бакърджиев. Репортерът на "Господари на ефира" Дани Йорданов се опита да говори с кмета Вълов, за да го попита защо обществената поръчка се печели от негови хора, но кметът не само не отговори на въпросите, но и избяга с колата си като направи леко пътно-транспортно произшествие и за малко не рани репортера. За случаят е сигнализирана полицията и прокуратурата, но към момента няма официална информация от тях за инцидента.

Кметът Вълов също е подал сигнал в прокуратурата за инцидента, като твърди, че отговорен за случая е репортерът Дани Йорданов.

До момента община Червен бряг е обявила четири обществени поръчки "Топъл обяд", които са разделени на две обособени позиции – за Червен бряг и няколко села и за град Койнаре и няколко села.

Първата поръчка е обявена през септември 2016 г. Кандидати са две фирми за двете обособени позиции, които и печелят поръчката. Това са "Дева М 2012" и "Кремис 09". Предметът на дейността им няма нищо общо с предмета на поръчката, но пък собствениците им са свързани с общинари.

Компанията "Дева М 2012" се занимава със счетоводство и е собственост на Цецка Илиева, която е счетоводителка на семейната фирма на кмета Вълов "Тера" АД. В съвета на директорите на компанията са жената на кмета Светла Вълова и дъщеря му Надежда Николова, показва справка в Търговския регистър.

Основният предмет на дейност на "Кремис 09" е производство на облекла. Компанията е собственост на Кремена Калева, която живее на семейни начала с общинския съветник Явор Бакърджиев. "Не мога да знам сметките на жената, от която имам дете", казва Бакърджиев пред "Господари на ефира" и не вижда нищо нередно в това тя да печели поръчките.

От 6 октомври 2016 г. до 30 април 2017 г. "Дева М 2012" храни 354 социално слабите в Червен бряг и три села край града за 124 558 лв. (един топъл обяд е 2.41 лв. с ДДС). За същия период "Кремис 09" храни 273-ма бедни от град Койнаре и 6 села за 87 600 лв. (2.40 лв. с ДДС един обяд). Един "топъл обяд" включва супа, основно ястие и хляб, а при реализирани икономии се полага и десерт за бедните.

Втората обществена поръчка "Топъл обяд" е обявена през април 2017 г. Освен офертите на двете фирми, предложение подава и софийската "Мастър-Пик" ЕАД. Тя дава по-ниски цени от фирмите, свързани с общинарите, и би трябвало да спечели конкурса. Това обаче очевидно е изненадало кметът Вълов и той прекратява обществената поръчка. Официалната причина е, че ценовите предложения на всички участници не отговарят на обявените тръжни условия.

Месец по-късно кметът Вълов пуска третата обществена поръчка "Топъл обяд". При нея вече няма изненади. Участниците са "Дева М 2012" и "Кремис 09" и очаквано те печелят процедурата с по-високи цени от предходната година. Една порция "топъл обяд" поскъпва средно с 30 стотинки. Договорът с "Дева М 2012" е за 81 651 лв., а с "Кремис 09" за 61 512 лв. Причината  договорът да е на по-ниска стойност е, че е за по-кратко време – 86 работни дни при третата поръчка (от 1 август до 30 ноември 2017 г.) срещу 146 работни дни при първата.

През януари 2018 г. е обявена четвърта обществена поръчка "Топъл обяд". Ценовите оферти е трябвало да бъдат отворени на 16 февруари, но  в профила на общината липсва информация за съдбата ѝ. След намесата на "Господари на ефира" Общинският съвет в Червен бряг решава, че вече няма да има поръчка "топъл обяд", а социалната кухня ще се поддържа със средства от общинския бюджет, съобщиха от предаването.

Тезата на общината е, че няма други кандидати и по-тази причина поръчката "топъл обяд" винаги се печели от "Дева М 2012" и "Кремис 09". Това обаче очевидно не е вярно, защото когато се появява трети кандидат с по-добра оферта, поръчката се прекратява.

Христо Гешов: Няма да ме спрат да работя

Христо Гешов твърди, че физическият и психическият тормоз срещу него няма да го откажат от работата му. "Нападението срещу мен е знак, че съм прав и ще продължа да правя разследванията си", заяви той.

Срещу 28-годишния журналист има две дела за обида и клевета в Плевенския съд и над 130 жалби, подадени в полицейското управление на Червен бряг в рамките само на една година. Това е равносметката от разследванията и публикациите му, разобличаващи местната власт в Червен бряг. В тях се представят документирани факти за злоупотреба с власт и общински средства в ущърб на гражданите.

От април 2018 г. Христо Гешов е част от екипа на платформата за журналистически разследвания "За истината". Той е автор на предаването "На прицел", което сайтът разпространява онлайн, а доскоро се излъчваше в Ю Тюб.

В края на март журналистът разпространи отворено писмо до медиите, в което твърди, че той и семейството му са подложени на натиск и репресия след разкритията му за нередности.

Христо Гешов е журналистът, който разкри как трима общинари от Червен бряг ще санират къщите си с европейски средства. Според Комисията за конфликт на интереси всичко е законно, но не на същото мнение е Министерството на регионалното развитие, което следи случая.

В едно от предаванията си "На прицел" показа с документи купуването на скъп нов служебен автомобил за директора на местната болница, която междувременно е натрупала задължения за над половин милион лева. По случая е образувана прокурорска проверка.

Друго негово разследване, по което вече има повдигнати прокурорски обвинения срещу кмета и двама общинари, е за неизгодна сделка за наем на общинската фирма "Обществено хранене", която стопанисва хотел и ресторант "Таганрог". 

Погледната отстрани, община Червен бряг с нейния Общински съвет и служители представлява стройна схема за усвояване на европейски, държавни и общински средства в полза на управляващото мнозинство. Подобни модели вероятно действат и в други български общини. Най-общо казано – общинарите си правят проектите, после си ги одобряват, а накрая търговете се печелят от свързани с тях фирми.

От 2015 г. кмет на Червен бряг е местния бизнесмен Данаил Вълов - непартийна фигура и известна личност в града. Той е издигнат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг (ГОР - ВМРО) и е подкрепен от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок. ГОР – ВМРО вкарва 9 общински съветници, колкото имат и ГЕРБ. БСП има петима съветници, ДПС -двама, Движение за радикална промяна "Българска пролет" - двама и местната коалиция "За община Червен бряг" – също двама, които са представители на местния бизнес.

Негласната коалиция, която практически прокарва по-важните решения и си разпределя общински, държавни и европейски средства, се състои от съветниците на ГОР-ВМРО, БСП, ДПС, "Българска пролет" и "За община Червен бряг".

Деветимата съветници на ГЕРБ са в опозиция заедно с независимия сега Мирослав Макавеев, който влиза с листата на Движение за радикална промяна "Българска пролет".

От всичките 29 общински съветници само шестима – четирима от ГЕРБ и двама от БСП - не са декларирали обвързаности и конфликт на интереси, показват публикуваните декларации на сайта на община Червен бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от България