Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разследващ журналист е пребит пред дома си в Червен бряг

Обръчи от фирми около местната власт печелят обществените поръчки

32 коментара
Христо Гешов

Разследващият журналист от Червен бряг Христо Гешов е бил пребит пред дома си в Червен бряг в четвъртък вечерта. Това става след серия негови разкрития за обръчите от фирми, свързани с общинарите в града.

За инцидента съобщи журналистът в профила си във Фейсбук. Гешов благодари на полицейския екип за бързата реакция и на центъра за спешна помощ в града.

От Районното управление в Червен бряг потвърдиха за случая, но отказаха подробности, защото нямали право да дават информация. Mediapool не успя да се свърже с говорителя на Областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова. Случаят не фигурира в информационния бюлетин на МВР и не е ясно дали полицията не го прикрива.

Христо Гешов е внесъл жалба за нападението в прокуратурата и в полицията.

Физическата саморазправа с журналиста идва след упражнен над него психически тормоз. Последното разследване на Христо Гешов е свързано с храната за бедни с европейски пари. Тези обществени поръчки винаги се печелят от две фирми, едната от които е свързана индиректно с кмета на Червен бряг Данаил Вълов, а другата с общинския съветник от неговата група Явор Бакърджиев.

"Подозренията ми са, че физическата саморазправа с мен е поръчана от страна на общинарите", коментира Гешов пред Mediapool. Преди близо три седмици в профила му във Фейсбук се появил надпис: "Почивай в мир". Това се случва малко, след като разказва пред "Господари на ефира" за обществената поръчка "Топъл обяд" на община Червен бряг. Тогава за малко не пострада и репортерът на предаването Дани Йорданов.

Само преди ден в Народното събрание управляващите от ГЕРБ твърдяха, че проблем със свободата на словото у нас няма, а класацията на авторитетната неправителствена организация "Репортери без граници" е "манипулативна". Според Тома Биков проблемът с медиите в България се свежда до корпоративни интереси. Той даде пример, че насилие над репортери у нас няма, а в Малта и Словакия, например, преди месеци имаше показни убийства на журналисти.

Ръководството на община Червен бряг съжалява за случилото се с Христо Гешов. Заявяваме, че нямаме нищо общо и изразяваме готовност за пълно съдействие на разследващите органи по случая, се казва в съобщението на местната власт, качено на страницата ѝ във Фейсбук.

Няма официално съобщение и от прокуратурата относно подадените сигнали за съмнителните обществени поръчки на община Червен бряг.

Побоят над журналиста

Побоят над журналиста Христо Гешов е станал в четвъртък около 22:50 часа пред къщата му. Улицата не е осветена.

"Тази вечер, прибирайки се късно в семейната ни къща в Червен бряг, бях нападнат от неизвестен мъж, които ми нанесе няколко удара с крак в областта на корема и гърба.
За негово и на поръчителя му нещастие съм добре, въпреки болките и множеството натъртвания"
, написа Христо Гешов в профила си във Фейсбук.

Той разказа пред Mediapool, че е бил нападнат в гръб с ритник. След като се е свлякъл на земята мъжът е продължил да го рита в корема. Едва, когато започнал да вика за помощ, мъжът е избягал с лека кола, която го е чакала наблизо.

"Остро осъждам подобни деяния над мен и семейството ми", каза Христо Гешов.

"Това нападение, свързвам 100% с редицата мои разследвания и подадени сигнали до компетентните органи срещу местната власт в Червен бряг", пише той във Фейсбук.

Христо Гешов си е извадил медицинско, според което има натъртвания в областта на гърба, корема, по ръката и крака. Журналистът се възстановява след нанесения му побой.

Свързана с кмета фирма осигурява "Топъл обяд" за бедните с европари

Побоят над журналиста става след като "Господари на ефира", заедно с Христо Гешов, разказаха за поръчките за храна за бедните "Топъл обяд", която се финансира с европейски пари.

В поредица от репортажи "Господари на ефира" показа как кметът на Червен бряг Данаил Вълов всяка година дава обществената поръчка на счетоводителката на семейната му фирма  Цецка Илиева и на фирма, свързана с общинския съветник Явор Бакърджиев. Репортерът на "Господари на ефира" Дани Йорданов се опита да говори с кмета Вълов, за да го попита защо обществената поръчка се печели от негови хора, но кметът не само не отговори на въпросите, но и избяга с колата си като направи леко пътно-транспортно произшествие и за малко не рани репортера. За случаят е сигнализирана полицията и прокуратурата, но към момента няма официална информация от тях за инцидента.

Кметът Вълов също е подал сигнал в прокуратурата за инцидента, като твърди, че отговорен за случая е репортерът Дани Йорданов.

До момента община Червен бряг е обявила четири обществени поръчки "Топъл обяд", които са разделени на две обособени позиции – за Червен бряг и няколко села и за град Койнаре и няколко села.

Първата поръчка е обявена през септември 2016 г. Кандидати са две фирми за двете обособени позиции, които и печелят поръчката. Това са "Дева М 2012" и "Кремис 09". Предметът на дейността им няма нищо общо с предмета на поръчката, но пък собствениците им са свързани с общинари.

Компанията "Дева М 2012" се занимава със счетоводство и е собственост на Цецка Илиева, която е счетоводителка на семейната фирма на кмета Вълов "Тера" АД. В съвета на директорите на компанията са жената на кмета Светла Вълова и дъщеря му Надежда Николова, показва справка в Търговския регистър.

Основният предмет на дейност на "Кремис 09" е производство на облекла. Компанията е собственост на Кремена Калева, която живее на семейни начала с общинския съветник Явор Бакърджиев. "Не мога да знам сметките на жената, от която имам дете", казва Бакърджиев пред "Господари на ефира" и не вижда нищо нередно в това тя да печели поръчките.

От 6 октомври 2016 г. до 30 април 2017 г. "Дева М 2012" храни 354 социално слабите в Червен бряг и три села край града за 124 558 лв. (един топъл обяд е 2.41 лв. с ДДС). За същия период "Кремис 09" храни 273-ма бедни от град Койнаре и 6 села за 87 600 лв. (2.40 лв. с ДДС един обяд). Един "топъл обяд" включва супа, основно ястие и хляб, а при реализирани икономии се полага и десерт за бедните.

Втората обществена поръчка "Топъл обяд" е обявена през април 2017 г. Освен офертите на двете фирми, предложение подава и софийската "Мастър-Пик" ЕАД. Тя дава по-ниски цени от фирмите, свързани с общинарите, и би трябвало да спечели конкурса. Това обаче очевидно е изненадало кметът Вълов и той прекратява обществената поръчка. Официалната причина е, че ценовите предложения на всички участници не отговарят на обявените тръжни условия.

Месец по-късно кметът Вълов пуска третата обществена поръчка "Топъл обяд". При нея вече няма изненади. Участниците са "Дева М 2012" и "Кремис 09" и очаквано те печелят процедурата с по-високи цени от предходната година. Една порция "топъл обяд" поскъпва средно с 30 стотинки. Договорът с "Дева М 2012" е за 81 651 лв., а с "Кремис 09" за 61 512 лв. Причината  договорът да е на по-ниска стойност е, че е за по-кратко време – 86 работни дни при третата поръчка (от 1 август до 30 ноември 2017 г.) срещу 146 работни дни при първата.

През януари 2018 г. е обявена четвърта обществена поръчка "Топъл обяд". Ценовите оферти е трябвало да бъдат отворени на 16 февруари, но  в профила на общината липсва информация за съдбата ѝ. След намесата на "Господари на ефира" Общинският съвет в Червен бряг решава, че вече няма да има поръчка "топъл обяд", а социалната кухня ще се поддържа със средства от общинския бюджет, съобщиха от предаването.

Тезата на общината е, че няма други кандидати и по-тази причина поръчката "топъл обяд" винаги се печели от "Дева М 2012" и "Кремис 09". Това обаче очевидно не е вярно, защото когато се появява трети кандидат с по-добра оферта, поръчката се прекратява.

Христо Гешов: Няма да ме спрат да работя

Христо Гешов твърди, че физическият и психическият тормоз срещу него няма да го откажат от работата му. "Нападението срещу мен е знак, че съм прав и ще продължа да правя разследванията си", заяви той.

Срещу 28-годишния журналист има две дела за обида и клевета в Плевенския съд и над 130 жалби, подадени в полицейското управление на Червен бряг в рамките само на една година. Това е равносметката от разследванията и публикациите му, разобличаващи местната власт в Червен бряг. В тях се представят документирани факти за злоупотреба с власт и общински средства в ущърб на гражданите.

От април 2018 г. Христо Гешов е част от екипа на платформата за журналистически разследвания "За истината". Той е автор на предаването "На прицел", което сайтът разпространява онлайн, а доскоро се излъчваше в Ю Тюб.

В края на март журналистът разпространи отворено писмо до медиите, в което твърди, че той и семейството му са подложени на натиск и репресия след разкритията му за нередности.

Христо Гешов е журналистът, който разкри как трима общинари от Червен бряг ще санират къщите си с европейски средства. Според Комисията за конфликт на интереси всичко е законно, но не на същото мнение е Министерството на регионалното развитие, което следи случая.

В едно от предаванията си "На прицел" показа с документи купуването на скъп нов служебен автомобил за директора на местната болница, която междувременно е натрупала задължения за над половин милион лева. По случая е образувана прокурорска проверка.

Друго негово разследване, по което вече има повдигнати прокурорски обвинения срещу кмета и двама общинари, е за неизгодна сделка за наем на общинската фирма "Обществено хранене", която стопанисва хотел и ресторант "Таганрог". 

Погледната отстрани, община Червен бряг с нейния Общински съвет и служители представлява стройна схема за усвояване на европейски, държавни и общински средства в полза на управляващото мнозинство. Подобни модели вероятно действат и в други български общини. Най-общо казано – общинарите си правят проектите, после си ги одобряват, а накрая търговете се печелят от свързани с тях фирми.

От 2015 г. кмет на Червен бряг е местния бизнесмен Данаил Вълов - непартийна фигура и известна личност в града. Той е издигнат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг (ГОР - ВМРО) и е подкрепен от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок. ГОР – ВМРО вкарва 9 общински съветници, колкото имат и ГЕРБ. БСП има петима съветници, ДПС -двама, Движение за радикална промяна "Българска пролет" - двама и местната коалиция "За община Червен бряг" – също двама, които са представители на местния бизнес.

Негласната коалиция, която практически прокарва по-важните решения и си разпределя общински, държавни и европейски средства, се състои от съветниците на ГОР-ВМРО, БСП, ДПС, "Българска пролет" и "За община Червен бряг".

Деветимата съветници на ГЕРБ са в опозиция заедно с независимия сега Мирослав Макавеев, който влиза с листата на Движение за радикална промяна "Българска пролет".

От всичките 29 общински съветници само шестима – четирима от ГЕРБ и двама от БСП - не са декларирали обвързаности и конфликт на интереси, показват публикуваните декларации на сайта на община Червен бряг.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #32

  благодаря за подсещането, гризач29. ... При пУтин в рУсиъ са убити над 200!!! журналисти ( http://uainfo.org/blognews/512662-za-vremya-pravleniya-putina-v-rossi-ubili-bolee-dvuhsot-zhurnalistov-bloger.html ) ... Поименният списък го има в собствената ви руско-съветска Википедия ( Список журналистов, убитых в России 1993-2017 ) .... ...и не затрупвай, бokлyk31! ;-)

 2. trezwomislesht
  #31
 3. Коментарът е изтрит в 18:19 на 13 май 2018 от автора.
  #30
 4. За тези, които спамят повтарям. 1)България е мафьотско-олигархична държава, от НАТО и ЕС! 2)Вчера простреляха журналистка-на Балканите, пак в НАТО-черна Гора. Преди месеци пък бе убита малтийска журналистка! извод-трепането на журналисти е балканско-средиземноморски синдром.

 5. Ощавен маркиз
  #28

  Журналистиката, /не джурналистиката/, е сред най-трудните, изпепеляващи нервно-соматиката на носителя си, но достойни професии. Не съм сигурен за днеска, но преди години статистиката за средна продължителност на живота на избралите това поприще беше на трето място, след екстремни занятия като пилотирането и миньорството... След Гутенберговата печатна преса и подвижния буквен набор НИКОЙ и НИКОГА не е успявал да се пребори с т. нар. четвърта ОБЩЕСТВЕНА власт. Няма и да може, особено в тъй развития

 6. [email protected]
  #27
 7. Калико Джо
  #26

  По повод на простреляната по-рано черногорска журналистка тука някой коментира, че при нас е много по-добре - журналистите не са малтретирани и въпреки това сме ниско в класацията на \"Репортери без граница\", което било от злоба към нас. Е, ето ви сега и бит български журналист, но разликата е, че при нас много по-рядко разследват силните на деня от другаде и затова сме и на опашката в класациите по свобода на пресата. А че много от кметовете ни са мошеници независимо към коя партия принадлежат - също е така. Нито от БСП, нито от ВМРО, нито и "независимите" са по-читави от тези на ГЕРБ. Властта се печели у нас за лична облага още от бай-Ганьово време.

 8. Bлaдo
  #25

  няма никакво значение коя част от гЕпБсп-то дерибейства в момента в Червен бряг - това (побоят) е резултат от приказките на бОко и бИко, че журналистите у нас не ги бият достатъчно, та да сме чак на 111-то място по "свобода на словото" :-))))) ......... и не затрупвай, милиционерски бYkлYk(...9,12,14,18,23,24)...

 9. [email protected]
  #24
 10. [email protected]
  #23

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.