Разследващата АЕЦ "Белене" парламентарна комисия ще работи до референдума

Работата на временната парламентарна комисия, разследваща проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" бе удължена с два месеца и трябва да приключи работа на 25 януари 2013 г. - два дни преди провеждането на националния референдума за или против развитието на ядрената енергетика в страната с нови ядрени мощности. Това бе решено на поредното заседание на комисията.

Предложението бе на депутата от "Синята коалиция" Иван Иванов и мотивът му бе, че след две седмици изчита мандатът на комисията, а тя има да разглежда още документи и да се запознава с още становища.

Народният представител на "Коалиция за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска комисията да направи и изнесено заседание на площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят депутатите със състоянието на проекта, да видят, че държавните пари не са хвърлени на вятъра, тъй като ме било писнало от приказките за гьола. Председателят на комисията Диян Червенкондев от ГЕРБ го подкачи с думите "за риба ли ще ходим". Други депутати пък подметнаха, че може да поиска и до Москва да ходят.

Освен удължаването на мандата на комисията, на заседанието в четвъртък не бе разгледано нищо съществено, но не се мина и без станалите традиционни трето поредно заседание закачки на тема договор ли е споразумението с руската "Атомстройекспорт" за строежа на ядрената централа.

Следващото заседание бе насрочено за идния вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България