Разследващи и лесничеи безсилни пред високопоставени бракониери

Разследващи и лесничеи безсилни пред високопоставени бракониери

Бургаската районна прокуратура вече седем месеца не успява да приключи разследването за бракониерство, което се води срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи и други пет души, арестувани през ноември с убита бременна кошута в ловно стопанство "Ропотамо", съобщава в електронното си издание сп. "Правен свят". Досъдебното производство все още се води срещу неизвестен извършител.

Говорителят на прокуратурата в града Евгени Узунов прогнозира, че е нужен поне още месец, за да се реши кой точно е виновен. От държавното обвинение обясниха, че наказателното производство се бави заради назначените балистична, трасологична, съдебно-медицинска и одорологична експертиза.

Някои от експертизите са оспорени от страните, което е принудило да се извършват нови, тройни експертизи. Междувременно е бил сменен наблюдаващият прокурор, след като първоначално определеният обвинител е бил командирован в окръжната прокуратура.

Освен Рейзи на 1 ноември миналата година бяха арестувани още полицаят РПУ Созопол Радостин Щерионов и още трима мъже от Созопол и Приморско, които са местни "едри" бизнесмени. "Високопоставените" браконери са хванати от горски служители в неделя около 16.00 часа.

Двама горски от подвижен патрул чули изстрели и забелязали група мъже, заобиколили убита бременна кошута. Когато се опитали да ги задържат, трима побегнали и се качили в паркиран наблизо мерцедес, който се оказал на кмета Рейзи. Колата била спряна от полиция, алармирана от горските.

При залавянето Рейзи обяснил, че няма нищо общо със стрелбата, а бил отишъл "за гъби". "Случайно" Рейзи имал в себе си и сглобена за стрелба ловна карабина. Останалите също отрекли да са стреляли по животното.

Още тогава на созополския кмет бе съставен акт за "движение със сглобено оръжие, без разрешително, извадено от калъф". По силата на чл. 237 от НК при доказване на вина, присъдата е до 1 година лишаване от свобода или глоба от 300 лева и лишаване от право на лов.

Веднага след изваждането наяве на този случай директорът на Регионалната инспекция по горите (РУГ) в Бургас Румен Желев заяви, че досега в инспекцията има няколко сигнала, че кметът на Созопол бракониерства. Той допълни, че в незаконен лов редовно са залавяни кметове, магистрати, висши полицаи.

В тези случаи натискът върху служителите на инспекцията е огромен, казва той пред "Правен свят" и допълва, че от висши инстанции пречат да се работи по залавянето на такива лица. Други пък влизали във връзка с лесничеите и горските стражари и срещу рушвет бракониерствали на воля.

Положителното в цялата история е, че от началото на 2010 г. в местната прокуратура са образувани 12 производства за бракониерство (чл. 237 от НК), от които три са приключени – едно прекратено, едно спряно и едно обединено с друго дело. До залавянето на Рейзи и дружинката му в бургаската прокуратура няма нито едно такова дело, макар, че в региона масово се бракониерства, според признанието на Румен Желев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?