Равносметка след повече от 50 автопалежа в София

Разследващите издействаха постоянен арест само за един заподозрян подпалвач

Тежко съдебно минало и показанията на очевидец оставиха зад решетките Иван Каменов

Иван Каменов (вляво) върви към съдебната зала. Снимка: БГНЕС

Близо два месеца след началото на безпрецедентната серия от палежи на коли в София МВР и прокуратурата най-накрая могат да се похвалят с един заподозрян, когото съдът остави за постоянно в ареста.

След неуспешните опити да вкарат зад решетките първоначално обвинените Владислав Николов – Куката, Юлиян Ковачки и Радослав Стоянов, разследващите все пак успяха да съберат достатъчно годни доказателства срещу последния задържан – Иван Каменов.

Софийският градски съд (СГС) прие в петък, че има достатъчно данни, които го уличават в опожаряването на "Фиат" в столичния кв. "Люлин" на 20 декември м. г. и потвърди изцяло определението на районните магистрати от 1 януари.

Основният аргумент на състава, председателстван от съдия Владимир Астарджиев бе, че по делото са приложени показанията на очевидец, който "добросъвестно" разказал как срещнал Каменов преди палежа и как впоследствие го наблюдавал да напуска местопрестъплението до блок 228 в "Люлин". Първоначално свидетелят бил заподозрян като съучастник на обвиняемия, но след това разследващите решили да не го привличат към наказателна отговорност.

Магистратите приеха още, че има реална опасност Каменов да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат на свобода, тъй като, макар и вече реабилитиран, в миналото имал присъди за грабежи и палеж.

Решението на СГС е окончателно и не може да бъде обжалвано поне в следващите месеци, освен ако по делото не бъдат събрани други доказателства, които да дадат нова светлина върху него.

Пледоарията на защитата на Каменов бе доста слаба, като единственото твърдение, разколебаващо обвинението бе, че той имал психологически проблеми, като клаустрофобия и страх от тъмното, който години наред му пречел да излиза нощем от дома си. Експертиза в подкрепа на думите на адвоката обаче не бе представена и съдия Астарджиев отбеляза, че няма как да вземе предвид обстоятелства, за които липсват каквито и да е доказателства.

Неуспешен се оказа и опитът на защитата да дискредитира надеждността на свидетелските показания с твърдението, че разпитаните от полицията били или криминално проявени или употребявали марихуана.

Така Каменов остава единственият успех на разследващите в стремежа да се справят с палежите в София, които покрай празниците от само себе си чувствително се разредиха.

Останалите трима обвиняеми Николов, Ковачки и Стоянов последователно бяха освободени с леки мерки за неотклонение, след като се оказа, че МВР е събрало срещу тях единствено косвени или негодни доказателства.

Това обаче не попречи на вътрешния министър Цветан Цветанов и на ръководството на столичната полиция шумно да се похвалят за всеки от арестите, като се стигна дотам премиерът Бойко Борисов да обвини медиите, че не трябвало да отразяват палежите, защото така само подстрекавали хора от криминалния контингент да палят нови автомобили.

Невъзможността на МВР да противодейства ефективно на тези престъпления провокира и идеята на Борисов и Цветанов да лансират евентуалното криминализиране на носенето на гориво в туби и шишета, която след доста критики претърпя метаморфоза до доста по-скромното хрумване на министъра да помоли бензиностанциите да докладват на полицията за всеки, който сипва нафта или бензин в пластмасови съдове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?