Разследващите нямат идея къде се е крил Росен Ангелов, но са убедени, че се е застрелял

Сарафов опроверга всички "любители на конспиративните теории", като жена му

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и Борислав Сарафов (на преден план) дадоха пресконференция заедно с градския прокурор Емилия Русинова (вляво) и окръжния прокурор на София Наталия Николова. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и МВР нямат никаква представа къде точно се е крил задочно обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов от 3 януари, когато бе обявен за издирване, до 5 януари, когато според аутопсията му е умрял след изстрел в слепоочието.

Не ясно как заподозреният е успял да избегне стълпотворението от барети, военни, полицаи, които го издирваха в Луково и околността със следови кучета, термокамери, бронетехника и хеликоптер, но е абсолютно доказано, че той е единственият извършител на жестокото престъпление, както и че собственоръчно е сложил край на живота си.

Това стана ясно от пресконференцията на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, която той даде заедно със свои колеги от разследването в сряда, "за да ви подпомогнем да представите актуална и точна информация".

"Любителите на конспиративните теории, междувпрочем моята жена е от тях, вече след това могат да си импровизират и да правят всичко. Междувпрочем има и филм такъв – с Мел Гибсън и Джулия Робъртс, наскоро гледах по телевизията", добави Сарафов в пореден опит да бъде ироничен с журналистите, независимо от повода.

"В последните дни с нарастващ интерес чета медийни публикации, становища на различни експерти, които се изявяват по темата", започна изложението си заместникът на Сотир Цацаров и добави, че "колкото повече чета някои от тези анализи и коментари, повече ме забавляват".

Декларирайки желание "да сложим всички факти на масата", той увери, че "в нас не буди никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство", както и това, че Росен Ангелов се е самоубил. В подкрепа на тези твърдения бяха представени конкретни доказателства, както и части от съдебно-медицинската експертиза на трупа на заподозрения.

Прокуратурата добави "финансов мотив", умишлено крит досега

Единственият изцяло нов детайл от разследването, посочен от Сарафов в сряда, бе обстоятелството, че Ангелов имал не само емоционален мотив за убийствата, но и финансов. Освен че не приел решението на Кети Кюхова да прекрати интимните им отношения, той бил подразнен от това, че тя не искала да му помогне да обере някои от нейните клиенти.

Тази подробност била известна на разследващите още миналата седмица, но те не я споделили публично, защото не знаели какви действия може да предприеме "склонният към крайности" Ангелов.

"Както стана ясно, приживе покойната Кети се е занимавала с почистване на домове. Тези домове очевидно са били на заможни българи, живеещи в София и околностите и някои от тези домове Росен Ангелов е искал да ограби. Всъщност причината за разрива в техните емоционални отношения е именно този – че Росен Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, като даде ключ и код за алармената система на някои от домовете, за да може да ги ограби", обясни шефът на следствието.

"Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му може би не е била съвсем безкористна, не съвсем искрена и не сърдечна, а той има и други намерения. Това е била причината да настъпи разрив в техните отношения и това, всъщност, е била една от истинските причини той да иска да я затрие от лицето на земята. Междувпрочем, тъй като за връзката ѝ са знаели всички нейни роднини, това е била и причината да бъдат, така да се каже, затрити всички свидетели по делото, да бъдат заличени всички следи към него", продължи Сарафов с анализ на емоционалната ситуация, предшествала трагедията в Нови Искър.

Откъде разследващите черпят сведения за толкова категорично възпроизвеждане на тайните взаимоотношения между Ангелов и Кюхова не стана ясно. Прави впечатление обаче, че докато при предишната пресконференция по случая се твърдеше, че за връзката между двамата знаела само майката на Кети, сега вече са уведомени всички нейни роднини.

Именно това обстоятелство бе посочено и като обяснение на загадката защо Ангелов е избил цялото семейство на Кюхова, включително кучето ѝ, но не и някого от малкото хора, с които той е споделял, например последният му работодател.

"Той е убил семейството на Кети, защото след нейната смърт тези, които биха били заинтересовани от разкриването на убийството, са нейната дъщеря, нейният съпруг, нейният доведен син – нейните близки. Считате ли, че въпросният свидетел, който вие така акуратно разпитахте в гаража, би имал желание, нужда и дори вътрешна потребност да съдейства на разследването и сам да сподели, отивайки в най-близкото поделение на МВР, това, че знае за убийството. Не, той го е знаел, той заявява това нещо, включително свидетелства много обстойно и широко за поведението и преди, и след смъртта на Росен Ангелов, и след деянието, защото той го е видял на 1 януари след нощта на убийството. Но, както виждате, самият той не е пожелал да отиде, както казах, в най-близкото поделение на МВР и да съдейства за разкриване на убийството. Така че тези, които имат мотив да заявят желанието си, да заявят изобщо знанието, че Кети я няма, са само нейните близки – това са свидетели, които той е счел за нужно да заличи", обясни заместникът на Цацаров.

Едно и също оръжие, еднакви барутни частици по ръцете и в тялото на Ангелов

Като категорично доказателство, че Ангелов е извършителят на шесторното убийство, който впоследствие е сложил край на живота си, бе посочен фактът, че убийствата и самоубийството са извършени с един и същ пистолет. Освен това в тялото на заподозрения и по ръцете му са открити с натривки еднакви барутни частици, което показва, че сам се е застрелял.

Това се потвърждавало и от съдебно-медицинската експертиза на трупа, според която положението на тялото и това на ръката на издирвания, както и входната огнестрелна рана на слепоочието му, давали основания да се заключи "с голяма степен на вероятност", че се е самоубил.

Друг довод в тази посока е липсата на наранявания, които да свидетелстват за борба непосредствено преди смъртта му, както и фактът, че в тялото му не са открити следи от алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

Няма проблем да се направи ДНК изследване за 48 часа, когато е приоритетно

Сарафов отдели сериозно внимание и на ДНК изследването, благодарение на което е потвърдена оперативната информация, че именно Ангелов е убиецът на семейството на Неделчо Юнаков. По повод съмненията, че Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР не е в състояние да произведе подобно заключение за едва 48 часа, шефът на следствието заяви, че това е напълно възможно, тъй като се работело приоритетно по случая.

"През цялото време, докато течеше разследването, аз самият лично съм поддържал двустранна динамична връзка с шефката на НИКК г-жа Добринка Маркова, с която изключително коректно сме обсъждали, както представени за изследване обекти, така и суров, а впоследствие и в завършен вид експертните заключения", добави Сарафов.

Колкото до въпросът откъде разследващите се сдобиха със сравнителен биологичен материал, който би могъл да потвърди, че намерените на местопрестъплението следи са именно от Ангелов, той заяви, че такъв му е бил взет още през 2007 г., когато му е направена криминалистическа регистрация.

Не е ясно защо е убита първо Кети, а часове по-късно и останалите в дома ѝ

Помолени да представят хронологична възстановка на шесторното убийство, разследващите уточниха, че Кети Кюхова е била застреляна след 19.30 часа на 31 декември. Това е станало, след като тя излязла от къщата, за да разходи кучето си.

Между 23.00 и 00.05 часа пък били разстреляни останалите жертви в къщата – съпругът ѝ, дъщерята и нейният приятел, доведеният син и майката. Впоследствие тялото на Кети е закарано със семейния джип до шахтата, в която бе открито от разследващите на 3 януари.

На въпроса защо е действал в тази хаотична и трудно обяснима последователност, Сарафов подчерта, че докато присъстващите на пресконференцията били нормални и разсъждавали логично, Ангелов бил "тежък социопат – не бихме могли да вникнем в неговото съзнание, за да разберем какви са били всъщност неговите разумни и емоционални мотиви да извърши още едно петорно убийство" (след това на Кети Кюхова – бел.ред.).

По отношение на факта, че в продължение на цели 3 дни заподозреният бе неоткриваем за разследващите въпреки масираното претърсване на цялата околност, градският прокурор на София Емилия Русинова уточни, че районът бил претърсван по квадранти. По думите ѝ къщата, в която бе намерено тялото на Ангелов изглеждала по въздух близка до района, в който бяха съсредоточени силите на МВР и МО, но всъщност ставало въпрос за трудно достъпна пресечена местност.

От обясненията на разследващите не стана ясно как е възможно заподозреният да остане незабелязан за тях между 3 и 5 януари, нито как е успял в продължение на цели 8 години да се укрива и въпреки липсата на лични документи, да има доходи, достатъчни за да си закупи телефон, таблет, както и бисквитка за интернет. Обясниха обаче, че незаконната къща, която обитавал в Луково, също толкова незаконно била свързана с електропреносната мрежа.

На няколко пъти бе споменато и че последното му влизане в интернет през таблета било регистрирано на 4 януари – в "изключително гнусни" сайтове с детско порно. Както е известно, последната 8-годишна присъда на рецидивиста Ангелов, от която той се укриваше от 2009 г. насам, бе за блудство с 12-годишно момиче отново в Луково.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?