Разследващите от ОЗХО за атаката в Дума не могат да стигнат до там

Инспекторите не са допуснати в града, контролиран от сирийския режим и Русия

Разследващите от ОЗХО за атаката в Дума не могат да стигнат до там

Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не е пристигнала в сирийския град Дума, където да разследва химическата атака от 7 април, погубила десетки хора и довела до ракетните удари на западните съюзници в Сирия на 14 април, потвърди генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Участвалите в подготвителните срещи в Дамаск сирийски и руски официални представители са уведомили екипа, че все още трябва да се решат някои проблеми със сигурността преди да се отиде в града", каза Юзюмджу на заседание на Изпълнителния съвет на ОЗХО. Екипът от девет експерти на ОЗХО, който в момента е в Дамаск, трябва да бъде допуснат в Дума възможно най-скоро, добави той.

Междувременно сирийските власти са предложили да организират интервюта с 22-ма свидетели в Дамаск.

"Безпрепятственият достъп е от съществено значение. Русия и Сирия трябва да сътрудничат", заяви в Туитър британската делегация, цитирана от "Гардиън".

Според Петер Лайке, шведския представител в изпълнителния съвет на ОЗХО, Сирия и Русия са казали на инспекторите, че сигурността им не може да бъде гарантирана.

В изявление, което може да се разглежда като опит за осуетяване на мисията, руският зам.-външен министър Сергей Рябков заяви, че инспекторите няма да бъдат допуснати на мястото докато не им бъде издадено съответното разрешение от ООН. Той каза, че мисията не е получила одобрението на Департамента за сигурност и безопасност на ООН и затова на екипа не е било дадено разрешение да отиде в град Дума.

Британският постоянен представител в ОЗХО Питър Уилсън обаче опроверга това твърдение на Рябков. Според него ООН е дала зелена светлина на инспекторите от ОЗХО да отидат на мястото на предполагаемата атака, но те не са успели да стигнат в Дума, тъй като сирийското правителство и Русия не са дали гаранции за сигурността им.

Уилсън предупреди, че ако не бъдат "подведени под отговорност организаторите на на атаката, това само ще увеличи риска от използване на химически оръжия в Сирия и извън нейните предели".

Официални руски военни представители бяха на мястото на атаката в Дума дни преди екипът на ОЗХО да пристигне в Дамаск, което предизвика опасения, че са извършени действия за прикриване на улики. Именно такива съмнения огласи американският посланик в ОЗХО Кенет Уорд, според когото Русия може да е извършила действия по прикриване на място на предполагаемата химическа атака в сирийския град. "Съветът (на ОЗХО) отдавна трябваше да осъди сирийското правителство за химическия терор, който упражнява, и да потърси международна отговорност от отговорните за тези отвратителни действия", посочи Уорд.

В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю пред Би Би Си: "Аз мога да гарантирам, че Русия не е манипулирала нищо на място".

Сирийският президент Башар Асад и съюзникът му Русия отричат в Дума да е имало химическа атака. За използването на отровен газ съобщиха лекари и хуманитарни организации като "Белите каски", които обаче според Русия са "провокатори" и не са достоверен източник на информация.

Руската държавна агенция ТАСС отбелязва, че военни представители на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия на 9 април са били на оглед в сирийския град Дума, но не са открили следи от използване на химическо оръжие.

В нощта на петък срещу събота САЩ, Великобритания и Франция проведоха въздушни удари срещу военни и военноизслевоталески обекти на сирийския режим, целящи да предотвратят способността му за нови химически атаки. През почивните дни ОЗХО изпрати свои инспектори на мисия в Дума, която да проучи доказателствата, да говори със свидетели и да установи фактите. Пристигането им съвпадна със съобщението на сирийските военни, че са "прочистили" района на Източна Гута, част от който е обсадената от години Дума, след двумесечни боеве, отнели живота на 2000 цивилни граждани.

Западните държави са предприели офанзива както в ОЗХО в Хага, така и в ООН в Ню Йорк, за да получат по-голяма дипломатическа подкрепа за прекратяване на употребата на химическо оръжие в Сирия.

Предположенията са, че по-рано сирийското правителство е подвело инспекторите, когато е декларирало, че целият му арсенал от химически оръжия е разкрит и унищожен.

Петнайсетте страни членки на Съвета за сигурност на ООН се събират в понеделник да обсъждат как да бъдат елиминирани скритите запаси от химическо оръжие на сирийското правителство.

Британският посланик в ОЗХО Питър Уилсън припомни, че от 2014 г. досега организацията е получила 390 твърдения за използване на забраненото оръжие в Сирия. Неспособността на ОЗХО да действа рискува да позволи по-нататъшното варварско използване на химически оръжия.

Сирия се присъедини към ОЗХО през 2013 г. след като режимът уби със зарин стотици сирийци в Гута. Присъединяването на Сирия към организацията бе част от руско-американско споразумение, което да предотврати американска военна операция в Сирия, както бе заплашил президентът Барак Обама.

Решенията в ОЗХО се взимат с мнозинство от две трети, но организацията е заплашена от парализа, като се имат предвид противостоянието между Русия и Запада по въпроса чия е отговорността за химическите атаки.

Наложеното от Русия вето в Съвета за сигурност на ООН миналата година доведе до това, че ОЗХО може само да се произнася дали е използвано химическо оръжие, но не и чия е отговорността за това.

Русия също така оспорва констатациите на ОЗХО за нервнопаралитичния газ, с който бяха отровени бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английското градче Солсбъри.

Съвместна мисия на ООН и ОЗХО през 2017 г. стигна до заключение, че сирийският режим е отговорен за смъртоносната атака с газ зарин в сирийския град Хан Шейхун, в резултат на която загинаха близо 100 човека. В отговор на доклада Русия се възпротиви на начина, по който мисията е стигнала до заключенията си и поиска бъдещи промени в методологията на провеждане на мисиите, преди мандатът им да бъде подновен.

"Съветът (на ОЗХО) отдавна трябваше да осъди сирийското правителство за химическия терор, който упражнява, и да потърси международна отговорност от отговорните за тези отвратителни действия", заяви американският представител в организацията Кенет Уорд.

Постоянното представителство на Русия в ОЗХО заяви в понеделник в Туитър, че страната няма да се намесва в работата на мисията в сирийския град Дума, предаде ТАСС. В съобщението се казва, че "САЩ се опитват да подкопаят доверието към мисията по установяване на фактите за използване на химическо оръжие в Сирия още преди пристигането на експертите в Дума. Русия потвърждава, че се придържа към гарантирането на сигурността на мисията и не смята да се намесва в работата ѝ".

По-рано началникът на ген. Юрий Евтушенко, началник на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, заяви, че руските военни са готови да предоставят транспорт и охрана на представителите на ОЗХО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?