Разследващите отричат да са изземвали биткойни за милиарди

"Аз хобитата на хората не ги разследвам", обяви шефът на спецпрокуратурата

Разследващите отричат да са изземвали биткойни за милиарди

Разследващите не са изземвали над 200 000 биткойни, чиято стойност към днешна дата е над 3 млрд. щатски долара.

Това обяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев в петък по повод публикация в специализирания сайт "MoneyControl".

Информация за това беше оповестена още на 19 май, след като при операция на ГДБОП бе задържана престъпна група, заподозряна, че е източила милиони от държавата, използвайки компютърен вирус за дистанционен достъп до системата на митниците.

Тогава Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) също съобщи за акцията, уточнявайки в своя официална информация по случая от 29 май, че "досега във виртуалното пространство са били открити портфейли на основните заподозрени с общо 213 519 биткойни". Към онзи момент един биткойн се търгуваше за 2354 долара, докато в петък цената му достигна над 18 000 долара.

"По това дело, което вие цитирате, няма иззети биткойни. Няма. Няма иззети биткойни, към момента делото е на производство в специализираната прокуратура, разследва се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на ексапертизите – чака се само това заключение, след изготвяне на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в Специализиран наказателен съд", заяви Гешев.

По думите му "търговията с криптовалута не е престъпление, ние не може да разследваме търговия с криптовалута, поне към този момент това не е криминализирано и не ми е известно да е криминализирано никъде в света".

"Категоричното към този момент е, че няма биткойни, а дали са търгувани – това е в процес на изясняване", добави шефът на спецпрокуратурата без обаче да уточни дали по делото са изземвани пароли, без които въпросните биткойни са недостъпни за притежателите им.

"Нали знаете, че и вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток, и може да си копаете, нали. Така че, аз хобитата на хората не ги разследвам, аз разследвам... Не аз точно, а моята прокуратура – те дали извършват престъпление. Ако в някаква степен се докаже, че това, което вие казвате, има нещо общо с пране на пари и т.н., ще разследваме тази хипотеза, но в този момент биткойни в тях няма, към момента на изземването – няма. Ако нещо е свързано с тази тема в по-общ план и установим, ще ви кажа", заяви още Гешев, обобщавайки, че "по дела в прокуратурата ние не сме изземвали биткойни".

"Нямаме такива случаи", добави и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след когото главният секретар на МВР Младен Маринов също повтори, че търговията с биткоуйни не е престъпление.

В края на ноември от вътрешното министерство отказаха да отговорят на запитване на сайта "Биволъ" по темата, аргументирайки се със следствената тайна по делото. Тогава изданието разви и хипотеза, според която МВР е прибързало с информацията за намерените биткойни, подадена към международните ни партньори, тъй като ако липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са иззети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?