Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разследващите "заковали" убиеца на Виктория Маринова със "100% ДНК"

Доказателствата сочели към "спонтанно нападение" с цел изнасилване

51 коментара
Кадър от бдението в памет на Виктория Маринова

Съвпадение на ДНК материал от следи, открити по тялото на убитата телевизионна водеща Виктория Маринова, е категоричното доказателство, водещо към 21-годишния заподозрян за тежкото престъпление Северин Надеждов Красимиров, който бе арестуван в Германия.

Към този момент разследващите определят като водеща версия по случая "спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство", тъй като не са открити данни убийството да е било планирано предварително и да има връзка с професията на жертвата.

Това стана ясно по време на брифинга на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров в Министерския съвет (МС) по повод информацията, че Красимиров е задържан от полицията в германския град Щаде през нощта срещу сряда.

Макар че Маринов и Цацаров подчертаха на няколко пъти, че подчинените им продължават да работят активно по случая, без да изключват нито една хипотеза за вероятните мотиви, двамата изтъкнаха, че засега не може да се предполага връзка между престъплението и работата на Маринова в русенската телевизия ТВН.

Обяснено бе, че адресът на Красимиров се намира в близост до мястото на алеята край Дунав, където журналистката е била нападната, изнасилена и убита, а в дома на задържания са открити дрехи, по които е установена кръв на жертвата. Изследване на биологични следи по вещи в къщата пък засякло 100% съвпадение с ДНК материал от заподозрения по трупа на жертвата.

Борисов: Наемният убиец "не си оставя слюнките" по жертвата

"Целта на един извършител на поръчково убийство е да вземе пари, за да може да си ги харчи. Не си оставя слюнките и да не обяснявам всичко – по жертвата, за да може 100% да бъде закован. Защото ако сега говорехме за свидетелски показания, ако сега говорехме за каквото и да е било, може би щяхте да имате въпроси. Имаме 100% ДНК (съвпадение – бел.ред.)", коментира Борисов по повод масовите съмнения и спекулации, че убийството може да е свързано с разследването на сайта "Биволъ" за корупционна афера с евросредства в строителната фирма "Джи Пи Груп", отразено в последното издание на предаването "Детектор" на Маринова.

Задържаният Северин Красимиров вече е задочно обвинен за изнасилване, представляващо особено тежък случай, както и за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. По първия текст Наказателният кодекс предвижда между 10 и 20 години затвор, а по втория – от 15 до 20 години, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна.

По думите на вътрешния министър Маринов русенската полиция е работила по всички възможни версии от самото начало, като за 24 часа са задържани множество лица от криминалния контингент, за да се изясни алибито им към момента на убийството, извършено в събота. Впоследствие те са били освободени, тъй като не е имало доказателства за съпричастността им към престъплението. По същия начин се разви сценарият и за румънския скитник, за чието задържане МВР спуснаха контролирана информация до медиите във вторник, очевидно с цел да разсеят общественото внимание от реалните насоки на разследването.

В крайна сметка се стига и до следите, водещи към Красимиров, който е заснет и от охранителна камера в района на убийството. Негови близки разказаха пред медиите в Русе, че дори е признал за извършеното пред тях, преди да избяга за Германия, но това не бе потвърдено на брифинга в МС.

ДНК от жертвата съвпада със следи от кръв по дрехи в дома на задържания

"В хода на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и с жертвата. Извършени са и част от ДНК експертизите са готови, които дават информация за наличие на ДНК материал по дрехите, с които е бил извършителят – както от жертвата, така и негов ДНК материал, както и негов ДНК материал върху трупа на жертвата", заяви Маринов, допълвайки, че очаква събирането на допълнителни доказателства, уличаващи задържания.

Думите на МВР шефа бяха потвърдени и от главния прокурор, който уточни, че в дома на задържания са открити дрехи със следи, за които ДНК анализът е показал, че са от кръвта на жертвата: "Налице е съответствие, както между ДНК профила – неговия, така и съответствие между този на жертвата, извлечен от следи от кръв и други вещества, които са открити по оставени в дома му, тук в България, дрехи – говорим за бельо, панталон и други вещи."

Цацаров съобщи още, че по данни на "Гранична полиция" Красимиров е напуснал България минути след 14.00 часа в неделя през ГКПП "Дунав мост", отправяйки се към Германия, където работела майка му и се намирали и други негови близки. Веднага, след като са разбрали за бягството му, разследващите изпращат на германските си колеги европейска заповед за арест на заподозрения.

Работи се по всички версии, но няма данни за връзка с работата на Маринова

"В хода на действията, извършени до момента, а и тези, които се извършват и предстоят, не се изключва каквато и да е версия. Вчерашният ден пред съдия бяха разпитани множество свидетели, извършени са разпити и на колеги на починалата Виктория Маринова, включително на продуцент на предаване и всички други нейни колеги, които са имали отношение към професионалната ѝ дейност. На този етап ние не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната ѝ дейност, но пак казвам – задържането на извършителя в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии", подчерта Цацаров.

Помолен да коментира вероятния мотив на извършителя, той посочи, че всички събрани до момента доказателства свидетелстват за "спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство".

"Самото сексуално посегателство, както и самите телесни увреждания, които са причинени и които впоследствие са станали причина за смъртта ѝ, са, бих казал, изключително брутални, изключително тежки по своя характер и показващи доста силни, според мене, характерови отклонения. Но това, което е установено на този етап, сочи на спонтанно забелязване на жертвата, нападение, нанасяне на удар, в резултат на който са счупени костите в областта на носа, завличане на жертвата в близките храсти, извършването на сексуално посегателство и други действия, свързани с него, които са, бих казал, извратени и едновременно с това – нанасяне на още, допълнително удари – лицето е тренирало бокс – с които, общо взето, са причинени две тежки черепно-мозъчни травми и с аспирация на кръв са станали причина за смъртта ѝ", обясни главният прокурор.

"На този етап не можем да твърдим, че има предварително планиране. Както каза и главният прокурор, до момента всичко говори за спонтанно деяние, което... Имаме информация, че той цяла нощ е употребявал алкохол, намирал се е на мястото, най-вероятно с изчакване на момент, в който може да извърши това деяние. Тъй като малко преди жертвата е тичала друга жена, после се е върнала, жертвата продължила малко по-далеч, отколкото обикновено... Това ни кара да мислим, че е напълно случайно деяние, изчаквайки възможност на даденото място", допълни вътрешният министър.

Заподозреният бил регистриран в полицията... на 10-годишна възраст

Той спомена и, че заподозреният имал криминална регистрация за кражба на цветни метали от 2007 г. Очевидно без да си дава сметка, че секунди по-рано бе уточнил, че Красимиров е роден през 1997 г., което означава, че е регистриран в полицията на 10-годишна възраст. Нещо, което МВР няма право да прави. Споменаването на регистрация за цветни метали обаче подсказа на аудиторията, че става въпрос за представител на малцинствата.

Накрая Маринов благодари специално на психолозите от МВР, които по думите му са направили много точен профил на вероятния извършител, след като видели местопрестъплението. Министърът уточни единствено, че трупът е бил оставен по "изключително унизителния начин".

След като двамата изложиха основните факти, установени до момента от разследващите, думата взе Бойко Борисов, обръщайки най-сериозно внимание на спекулациите, обсъждани последните няколко дни в публичното пространство и интернет. Както е известно, убийството на Виктория Маринова получи сериозен отзвук в западните медии, като от Европейската комисия и САЩ дори предложиха експертна помощ за разкриване на случая.

Междувременно комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович призова за международен контрол над работата на прокуратурата по случая, а зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че "за пореден път смел журналист пада жертва на борбата за истината и срещу корупция". Именно тези реакции предизвикаха и гнева на Борисов в сряда.

Премиерът с гневна реч срещу "очернящите" държавата

"Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то в най-тежко престъпление – нападение на разследващ журналист. […] В рамките на три дена прочетох чудовищни неща за България – и нито едно вярно. И разни "сини" и "червени" политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в Щатите какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай", подразнен бе премиерът.

След което последва реч към представителите на медиите във фоайето на МС, от която стана ясно, че Борисов не прави разлика между криминални репортери и разследващи журналисти. В разсъжденията си по отразяването на убийството в Русе той вмъкна и случая с репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, който се оказа, че е инсценирал нападение срещу него в хранителен склад във Велико Търново преди десетина дни.

"Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР и на прокуратурата за разследване. С нищо не сме заслужили – като държава говоря – така да бъде охулена само за няколко дена. Докато всички работеха, не на 100, на 1000%. Колегата Маринов му бях казал – няма да се връщаш от Русе, докато това не се разкрие, нямаш работа в София. Дойде си снощи в 2.00 часа, последният ни разговор е снощи в 2.00. И, разбира се, се надявам за в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, както имахме наскоро, защото аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова телевизия в Ню Йорк и впоследствие се оказа точно обратното. Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите, така, отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. Такава свобода – да пишете, да говорите, да предавате – по всяка тема, мисля, че е факт."

Междувременно германската полиция също потвърди за ареста на Северин Красимиров в град Щаде, уточнявайки, че той е заловен в жилището на майка му, в което тя живее с партньора си. Прокуратурата в град Целе, също в северната провинция Долна Саксония, вече проверява данните към европейската заповед за арест, издадена в България. Предстои местният съд да проведе заседание по случая в четвъртък, предаде ДПА.


подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

51 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #51

  Болезнената истина е , че никакви "брилянтни" "суперспециалисти" от МВР и прокуратурата НЕ СА "ЗАКОВАЛИ" отвратителния , гнусен ром-убиец. Цялата информация - за изнасилването и убийството , в детайли е получена наготово от близък на извършителя на престъплението.Това е станало на следващия ден от бягството му в Германия . Там , в Германия убиецът е описал злодеянието на майка си , а оттам подробностите са станали известни на въпросния близък на семейството /брат на мъжа , с когото живее майката/.Информацията с подробностите за убийството е предадена веднага на германските служби , които извършват ареста ... "Суперпрокурори" и "суперполицаи" , нали ???!!!

 2. ImBlack
  #50

  "Отнасяме се с изключително внимание към всеки сигнал" - ЛЪЖА! Повечето хора, като опрат до полиция се сблъскват с: "То сигурно няма отпечатъци" и дори не проверяват; "Нищо не можем да направим" и не се и опитват да направят; "Да го пишем кражба" - а не нападение и грабеж, защото се пише повече; и т.н. "С нищо не се заслужили като държава" - заслужили сме и още как, с корупцията, политическата зависимост на съдебната система, с безотговорността на главния прокурор и др. ръководни служители, с не работещите държавни институции заради некомпетентност и шуробаджанащина; ВСИЧКО ТОВА ПОРАЖДА НЕДОВЕРИЕ В ИНСТИТУЦИИТЕ И РАБОТАТА ИМ !!!

 3. Преслав
  #49

  ДБ и промитите им мозъци за сетен път се изложиха зрелищно. Сметката ще я платят още на първите избори догодина.

 4. АлександърНиколов
  #48

  Ако Северинчо се е хвалил с бабаитлъка си то нищо чудно той да е извършител само на изнасилването и да има евентуален подбудител за това а убийството да е извършено от друг след това (наприммер подбудителя) и заподозрения да не знаел за това когато се е хвалил. Звучи невероятно даже и за един ром да се хвали с убийство, което му усигурява доживотен затвор. Но всъщност много е възможно германската полиция да се добере до истината при разпита ако „наште” не се разбързат да го доведат в България, което пък ще означава че те не са съвсем сигурни в своята версия.

 5. Дядо ми Петър
  #47

  Предлагам всички щатни следователи да бъдат освободени. А на Рапона да се плащат добавки за допълнителната му дейност като БАШ СЛЕДОВАТЕЛ. (Той и без това за нищо друго, освен да ни баламосва и лъже, не става).

 6. Диана
  #46

  Логиката на Бойко "Наемният убиец не си оставя слюнката по жертвата" е алиби само за наивници - не си оставя каквото и да е, ако не се инсценира събитието, а иначе точно обратното - оставят се "сигурни" доказателства, за да не могат да бъдат оспорени в съда. Още веднъж Бойко - ПрЕмиерът доказва, че да си хитър не означава непременно да си умен. Само че той не знае тази ноторна истина, за негово съжаление.

 7. Коментарът е изтрит в 13:37 на 4 февруари 2019 от автора.
  #45
 8. Коментарът е изтрит в 13:37 на 4 февруари 2019 от автора.
  #44
 9. Преслав
  #43

  Радвам се, че мислещите хора са в съседната тема. Тук виждам, че се е развихрила тинята на обществото.Да ви приседнат тия грантове!

 10. edin.drug
  #42
  Отговор на коментар #41

  Единственият който хленчи тук си ти. Ако са те изгонили от някоя малотиражка за некадърност, намери си друг начин за справяне с депресията, вместо да занимаваш околните със себе си и да хулиш малкото демократични медии и журналисти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.