Разследват Ай Би Ем за начина по който са осчетоводени приходите за 2000 и 2001 г.

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси /ФКЦКФБ/ разследва начина, по който технологичният гигант Ай Би ЕМ е осчетоводил приходите си през 2000 и 2001 г., съобщи самата компания, цитирана от световните агенции.

Разследването може да бъде свързано с резултатите от проверката на един от клиентите на подразделение на Ай Би Ем, което доставя електронни касови апарати на търговските вериги за продажба на дребно, отбелязва ДПА.

Новината за разследването на финансовата отчетност на Ай Би Ем предизвика силни емоции на финансовите пазари. Вчера по обед фондовата борса в Ню Йорк реши да спре търговията с акции на корпорацията.

В редовната търговия акциите на Ай Би Ем поевтиняха със 71 цента до 87,33 долара за една, а по-късно при разширената търговия - до 84,90 долара за една.

Инвеститорите веднага свързаха новината за започналата проверка с неотдавнашните шумни скандали около финансовите машинации във водещите американски компании Енрон и Уърлд Ком, които подкопаха доверието към корпоративните среди. В съобщението на компанията се посочва, че администрацията на Ай Би Ем оказва пълно съдействие на представителите на ФКЦКФБ.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес