Разследват Ананиев и Начева за оказан натиск над "Бул Био" да сключи неизгоден договор

Бивш шеф на "Бул Био" бил притискан да сключи договор за 350 000 евро с чужда адвокатска кантора

Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева

Министерството на здравеопазването съдейства на КПКОНПИ в разследване за оказан натиск от страна на бившия здравен министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева върху бившия директор на държавната фирма за ваксини "Бул Био" Сашо Ганов да сключи неизгоден договор с адвокатска кантора. Казусът е от 2018 година, когато Сашо Ганов в качеството си на управител на "Бул Био" получава задача да прекрати договор за посредничество с канадска фирма за доставка на БЦЖ ваксина по линия на СЗО. Става въпрос за дългосрочен договор за посредничество на канадска фирма при продажбата на произвежданата от "БулБио" БЦЖ ваксина.

Ганов наема за целта българска адвокатска кантора по договор на стойност 40 000 лева и започва съответните действия. В един момент след това започва натиск от страна на Жени Начева, а в последствие и от Кирил Ананиев Ганов да сключи договор и с друга западноевропейска фирма за 350 000 евро, обясни в петък пред журналисти служебният зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

Той не пожела да назове нито името на българската адвокатска кантора, наета първоначално за 40 000 лева, нито на ангажираната в последствие чужда кантора за 350 000 евро. Петров обаче разкри, че "същата фирма е била наета по делото срещу "Росатом" за реакторите на АЕЦ "Белене", което е загубено от нас", от което става ясно, че визира "Уайт енд Кейс" . В крайна сметка Ганов е бил принуден да сключи договора за 350 000 евро под натиск, след което напуска и подава сигнал в КПКОНПИ.

На 12 октомври 2018 тогавашният управител на "БулБио" Сашо Ганов е освободен, като официално обявеният мотив беше "по лични причини", а на негово място бе назначен Николай Борисов. В последствие и той бе сменен и в момента шеф на дружеството е Румен Кофинов.

Въз основа на подадения сигнал в КПКОНПИ, председателят на комисията е изискал от МЗ оригинали на документите по случая. Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в "Бул Био-НЦЗПБ" обаче липсвали до снощи, което будеше притеснения дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма.

По време на назначения от МЗ одит от "Бул Био" твърдели, че договорът с чужда кантора не може да бъде намерен, но след като вчера вечерта МЗ публикува съобщение за разследването на КПКОНПИ, договорът внезапно бил намерен "в дъното на касата".

Има и кореспонденция между Начева и Ганов по случая. В имейл, изпратен от Начева до бившия шеф на дружеството, се твърди, че кантората трябва да се наеме по решение на МС. Зам.-министър Петров обаче казва, че решението на МС е за прекратяване на договора с канадската посредническа фирма, но не и да наеме въпросната адвокатска кантора. "Това са нейни измишльотини, като тя най-вероятно го е направила под давление на други лица", посочи Петров.

Петров съобщи още, че вече е предаден на прокуратурата докладът от друга проверка, която установи нарушения при закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през м. март – април 2020 г. Както Mediapool писа договорени лично от бившия премиер Бойко Борисов респиратори и лекарства от Китай в последствие се оказват неизгодни и ненужни и залежават.

Споделяне

Още по темата

Още от България