Разследват бивш руски министър на отбраната за корупция

Анатолий Сердюков

Главното военно следствено управление на Русия е започнало наказателно производство за измама срещу служители на министерството на отбраната, вследствие на чиито действия обширен парцел на черноморското крайбрежие, предназначен за радарна станция, е бил предоставен на зетя на бившия военен министър Анатолий Сердюков, съобщава руският вестник "Комерсант" в понеделник.

Според вестника самият Сердюков обяснил пред следователите, че помощта на военните за неговия роднина е била "служебна необходимост". Военните следователи са обединили това дело с голямото дело за корупцията и измамите във военната агенция "Оборонсервис", в което има 14 раздела.

По данни на следствието през юли 2012 г. тогавашният министър на отбраната Анатолий Сердюков е поискал от администрацията на град Анапа в Краснодарския край да прехвърли на военното ведомство парцел на морския бряг с площ 9227 кв метра, където да бъде изградена радарна станция за корабите от Черноморския флот. След три месеца министерството придобило собстсвеността, а след още три месеца имотът бил прехвърлен на московското окръжие на ВВС и ПВО и внесен в уставния фонд на военна агенция. Впоследствие парцелът е бил признат за непригоден за изграждането на радиолокационна станция и продаденна частна компания за 110 милиона рубли, тоест с 57 млн. рубли по-малко от пазарната му стойност. Понастоящем там сега строи елитен жилищен комплекс Валерий Пузиков, съпруг на сестрата на Сердюков.

По същата тема "Московский комсомолец" посочва, че за да бъде проверена версията на ексминистъра за "служебната необходимост", ще трябва да бъдат разпитани и други служители от руското министерство на отбраната. След това, по думите на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, оценката за действията на Сердюков ще бъде направена въз основа на няколко експертизи в рамките на обединеното дело.

Вестникът допълва, че бившият кмет на Анапа Евгения Василиева, към която е предявено обвинение в измама, е отказала да дава показания, а освен това е отказала да ѝ бъде поставена електронна гривна за проследяване. Впоследствие съд в Москва е постановил запор на нейно жилище в Москва, където тя пребивава под домашен арест, както и на още нейни имоти: две жилища в Санкт Петербург, жилищна сграда в Ленинградска област и нежилищно помещение в московския квартал Арбат.

"Новая газета" припомня, че досега бившият министър на отбраната Анатолий Сердюков е отказвал да говори пред следователите, позовавайки се на чл. 51 от руската конституция, който му позволява да не свидетелства срещу себе си. Сега обаче проговорил и обяснил, че пренасочването на военния парцел за частни цели се дължи на "служебна необходимост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?