Разследват бившия хърватски президент Стипе Месич заради купени апартаменти

Стипе Месич

Хърватската служба за борба с корупцията и организираната престъпност USKOK e започнала разследване на произхода на парите, с които бившият хърватски президент Стипе Месич е платил луксозни апартаменти на стойност над 250 000 евро, съобщават хърватските медии.

Позовавайки се на неназовани източници, хърватската Нова ТВ посочва, че USKOK води подготовка за разследване, а някои медии изтъкват, че полицията проверява твърдения от анонимен сигнал за този случай.

Нова ТВ припомня в новинарската си емисия, че Месич е купил апартаментите преди малко повече от две години за около два милиона куни в брой и не е пожелал да разкрие кой е приятелят, който му е дал назаем тези пари. Става дума за два апартамента от 46 и 107 квадратни метра, купени на името на съпругата на Месич след изтичането на президентския му мандат. Агенция Хина отбелязва, че в края на мандата си Месич не е имал толкова много пари.

Помолен да коментира случая, Месич заяви пред Нова ТВ, че в това няма никаква истина. Хърватската телевизия цитира две предишни изявления на Месич, когато на въпрос кои са приятелите, които са му дали пари назаем, той отговорил, че не е коректно да съобщава имената им. Някой ден ще кажа това, но смятам, че няма нужда сега да се натоварва хърватската общественост, заявил Месич миналата година.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?