Разследват президента на ЕЦБ за конфликт на интереси

Марио Драги

Омбудсманът на Европейския съюз разследва президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за конфликт на интереси, съобщава Ройтерс във вторник.

Разследването е по жалба на неправителствения Европейски център за корпоративно наблюдени През юни организацията обвини Драги в липса на независимост заради членството му в международен форум на държавни и частни финансови лидери - Групата на Трийсетте (Г-30).

"Получихме жалба и изпратихме писмо до ЕЦБ", съобщи Гунди Гадесман, говорителка на омбудсмана на ЕС Никифорос Диамандурос. "Сега чакаме отговор. ЕЦБ има срок до края на октомври за отговор", допълни Гадесман.

Подалата сигнала организация смята, че членството на Драги противоречи на етичните правила на ЕЦБ. Дейностите на Г-30 са неясни. "Няма начин обществото да разбере подробности за участието на президента, тъй като срещите на членовете са конфиденциални. Информацията за дискусиите, които се провеждат, и дали членовете ѝ се ангажират с определена линия на действия не е публично достъпна", се казва в жалбата.

Според вносителите ѝ Г-30 има характеристиките на средство за лобиране за частни финансови интереси. "Тя представлява важна намеса между частния банков сектор и централните банки и позволява на някои от най-големите частни банки в света да оказват пряко влияние върху високопоставени ръководители на най-важните централни банки, включително ЕЦБ", се казва в жалбата.

Председателствана от бившия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, Г-30 обединява представители на влиятелни регулатори, финансисти и учени. Бившият президент на централната банка на САЩ Пол Волкър, управителят на канадската централна банка Марк Карни и сегашният шеф на Банк ъв Ингланд Мървин Кинг също са членове на Г-30, пише Ройтерс.

Споделяне

Още от България