Разследват се получателите на над 20 заема от КТБ

Синдиците искат от съда да обяви за нищожни седем цесии за 31 млн. лв.

Разследват се получателите на над 20 заема от КТБ

Над двадесет заема, предоставени от обявената в несъстоятелност "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и непогасявани от кредитополучателите си, се разследват от наетата от Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) международна компания Компанията "АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ (AlixPartners Services UK LLP), отчитат синдиците на банката в седмичния си отчет пред ФГВБ. Проверката обхваща както получателите на заемите, така и свързаните с тях хора.

Експертите от фирмата за разследване на банкови фалити, които разследват дейността на КТБ, са събрали доказателства от външни източници, свързани с разследването, отчитат синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Кои са разследваните лица или фирми, както и на каква стойност за ползваните и неплащани от тях кредити не става ясно, тъй като всички конкретни данни в отчета са заличени заради банковата тайна.

От документа става ясно още, че синдиците са внесли през седмицата искова молба до Софийския градски съд за обявяване за недействителни на седем прихващания за общо 31 млн. лв., извършени от една фирма, чието име обаче е скрито.

За миналата седмица в банката са постъпили 151 хиляди лева, внесени по банкова и касов път от длъжници.

Синдиците отчитат още, че е издадена заповед за отварянето на архива на Централното управление на "Корпоративна търговска банка". Целта е да се предостави информация за съдебно-счетоводна експертиза на движението на паричните потоци при Главната каса на банката.

Миналата седмица синдиците са поискали допълнителни указания от БНБ във връзка с процедурата по несъстоятелност на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България