Разследват се щети "за милиони" в оръжейната "Кинтекс"

Фирмата не си търсила от трима доставчици начислени й неустойки заради некачествена продукция

Обиските в "Кинтекс" са заради безстопанственост, сн. БГНЕС

Специализираната прокуратура и ДАНС проведоха в четвъртък обиски в офисите на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" заради разследване за безстопанственост във фирмата, която нанесла щети за "милиони", по думите на заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти часове след старта на акцията в София.

От обясненията на Гешев стана ясно, че основната линия на разследването е, че фирмата не си е търсила от свои подизпълнители начислени ѝ неустойки по договори за доставка на изработена от тях некачествена оръжейна продукция за други държави.

"Кинтекс" като държавен оръжеен търговец сключва сделки с различни страни като Индия. Доставката се извършва от български оръжейни производители. Въпросът е, че договорите са между "Кинтекс" и съответната държава в резултат на това, че доставките са за производство на тази оръжейна продукция“, обясни Гешев."Българският производител, сигурен съм съвсем случайно или поне някои от тях, да кажем, че некачествено изпълняват тези оръжейни доставки, съответно външният производител начислява съответни неустойки, които се плащат от "Кинтекс". Въпросът е, че "Кинтекс" не предприема абсолютно нищо, за да възстанови тази щета като си потърси парите от съответния доставчик, с който има съответните договори. В краен резултат от това е, че голямата полза за съответните оръжейни търговци, които могат да произведат продукция с ниско качество или да не изпълнят срокове за доставка“, разказа зам.-главният прокурор.

По думите му ставало въпрос за неустойки за милиони, които държавният търговец не си е потърсил от трима доставчика. Кои са не те беше посочено.
 
Гешев допълни, че разследването е започнало след инспекция на Агенцията "Държавна финансова инспекция",  която установила нарушенията.

Все още няма обвинени лица по случая, а дали ще има, ще стане ясно утре, каза прокурорът. По думите му нарушенията касаели предишното ръководство на "Кинтекс" "за две или три години назад". Ако обаче се установяло, че има подобни действия и от сегашната управа на дружеството, нямало проблеми и нейните членове да бъдат разследвани в хода на сега започналото производство.

За последните две години дружеството, което е собственост на "Държавната консолидационна компания", чийто принципал е Министерството на икономиката, е сменило четирима директори. В момента такъв е Явор Стойков, а преди него на поста са били Анита Велкова, която е била начело на търговеца за няма и две седмици през октомври 2018 г., а в момента е в директорския борд, Александър Михайлов и Валери Гроздев.

Претърсванията и изземванията на документи в офисите на "Кинтекс" все още продължават.

"Разберете тези дела са от типа, които са сложни и трябва да се анализират много документи. Не очаквайте някакъв супер бърз резултат. Щетата е за милиони“, обяви Иван Гешев.

"Кинтекс" е основана през 1966 година и е сред основните търговци със специална продукция по времето на социализма.

За 2017 г. дружеството отчита 322.628 млн. лв. приходи от продажба на стоки със специално предназначение и печалба от 16.485 млн. лв.

Споделяне

Още от България