Разследват се три схеми за скритата приватизация на София

Разследват се три схеми за скритата приватизация на София

Държавното обвинение разследва три схеми за разпродажбата на общинска собственост през дружеството “Софийски имоти”, извършено в периода 1995 – 2003 година, съобщиха за Mediapool в четвъртък от Софийска градска прокуратура (СГП). На този етап прокуратурата е завела досъдебно производство за безстопанственост, която е причинила щети в особено големи размери за Столична община и респективно за гражданите. Освен това държавното обвинение разследва ръководството на дружество през въпросния период за престъпление по служба, длъжностни присвоявания и пране на пари.

Повод за образуването на наказателното производство стана одитният доклад, които Столична община връчи на главния прокурор през септември 2006 година.

“Софийски имоти” е създадено в края на 1995 г. с изцяло общински капитал. За председател на Съвета на директорите е определен общинският съветник от БСП Симеон Симеонов, а изпълнителен директор - съветникът от Демократическата партия Тошко Добрев, известен като близък на Антоан Николов, бивш шеф на СОС. Двамата са неизменно начело на фирмата, независимо от неколкократните промени на борда до 11 ноември 2003 г.

През техните подписи са минали всички сделки, които ще бъдат проверени.

Разследването

Трудността при разследването на този тип престъпления идва от факта, че по-голямата част от разпорежданията със собственост са ставали с решение на Столичния общински съвет (СОС). Според българското законодателство вината е индивидуална, а колективни органи не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Според държавното обвинение обаче СОС е вземал общи решения за продажба на имоти или апортиране на терени и може да се докаже наличие на престъпление в самото техническо изпълнение на сделката. Именно това пряко е зависело от ръководството на дружеството.

Срокът за приключване на разследването е 14 ноември 2007 година. Това е шестото му удължаване. “Надявам се до тогава да съберем достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинение. Все още нищо не може да се прогнозира. Голяма част от това дело зависи от експертизите”, заяви пред Mediapool водещият разследването прокурор Пламен Панайотов.

Държавното обвинение не смята да чака приключването на цялото разследване. Има вероятност при събиране на достатъчно доказателства за извършено престъпление в конкретна сделка, материалите да бъдат отделени и да се повдигне обвинение само за нея. След това постепенно ще бъдат добавяни доказателства и за другите кражби, ако такива изобщо бъдат събрани.

По подобен начин прокуратурата действа и в казуса с “Топлофикация - София”. Поради огромния брой материали, по случая работят общо трима прокурори. Опасенията от натиск върху вещите лица, които извършват експертизите, налага техните имена да се пазят в тайна.

Първа схема

Първата схема е чрез апортиране на имоти в 11 смесени дружества. Част от тях са ПФК “Славия”, ”Астрима”, “Дигеста”, “Симетра”, “Софийска компания за възстановяване и развитие”, “София сити къмпани”, Приватизационен фонд “Св. София”, “Парк Мария Луиза”, “Общинска застрахователна компания” и “Софийска компания за строителство”.

Въпреки че от “Софийски имоти” са апортирали големи и изключително скъпи терени, за да участва в тези компании, в крайна сметка те не са носили никакъв дивидент на общината, а в повечето случая са работили на загуба. В пет от тях дружеството е продало своя дял, т.е. общинския имот на стойност под пазарната.

По тази схема прокуратурата разследва за безстопанственост с настъпили значителни вредни последствия, както и за пране на пари. Наказанието за този тип престъпления е затвор до 3 години. Досега са разпитани над 84 лица от общинското дружество и от ръководствата на компаниите, в които са били апортирани имотите. Агенцията за финансово разузнаване също е включена в разследването по следата за пране на пари.

До този момент са готови общо 11 от 14-те експертизи, които прокуратурата е поръчала, за да се изяснят кражбите през “Софийски имоти”. “Доказателствата, които събираме, ни карат да бъдем оптимисти, че ще стигне до повдигане на обвинения. Щом има образувано наказателно производство, значи има достатъчно данни за извършени престъпления. Все още чакаме приключването на всички експертизи – вероятно обаче щетите са за стотици милиони левове. През този период за извършени разпоредителни сделки с имоти за милиарди”, допълни прокурор Панайотов.

Другите далавери

Втората схема е пряката продажба на имоти. Държавното обвинение разследва 30 такива сделки само през 2003 година. При тях общинската собственост е продадена на цена под балансовата ѝ стойност, отразена в капитала на “Софийски имоти”. 

В този случай прокуратурата смята да поръча извършването на 30 единични експертизи, които да установят разликите между продажните цени и пазарните към момента на извършването на сделките. Ако се докаже, че сделката е била неизгодна, парафиралите я лица може да получат затвор между 1 и 10 години.

Третата схема е през договорите за спонсорство и реклама, които общинското дружество е сключвало през годините. Подобна схема за източване се разследва и в държавното дружество “Булгартабак”.  

Естествено нежелание  

Близо една година след началото на разследването, от настоящото ръководство на “Софийски имоти” не демонстрират голямо желание да предадат на държавното обвинение цялата документация по сделките. Въпреки нееднократните искания на прокуратурата все още не са предоставени всички папки и протоколи от заседанията на борда на директорите на дружеството.

Липсващите документи са набавяни в повечето случаи през нотариусите, които са изповядали сделките или от отделението за фирмени вписвания на Софийски градски съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България