Разследват строителният контрол за незаконни разрешителни за фотоволтаици

Регионалното министерство започва проверка на подчинената ѝ Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) заради съмнения, че ведомството е издавало незаконни разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации. Това съобщиха в петък от ведомството на Лиляна Павлова като отказаха повече подробности по темата.

Проверката е назначена след получен сигнал и ще обхване разрешителните от последните два месеца. Резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени веднага след приключването ѝ, се казва в съобщението на МРРБ. От ДНСК казаха, че проверката тече и нямат коментар към момента. Разрешителни се издават и от регионалните дирекции, уточниха от пресцентъра на ДНСК.

Междувременно стана ясно, че строителният контрол, по нареждане на МРРБ, е спрял издаването на разрешения за ползване (или въвеждане в експлоатация) на фотоволтаични инсталации. За това сигнализираха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА). Бургаска фирма се е оплакала на организацията, че ДНСК ѝ отказва разрешително, въпреки че имат съставен от Държавната приемателна комисия Акт № 16.

Може и да е заради проверката, но може да и заради влизането в сила от 1 юли на новите изкупни цени за енергията от възобновяеми източници, коментираха от БФА. Намалението е с около 45-50 %, казват от асоциацията. Така сметките на инвеститорите се оказват “без кръчмар”, защото са базирани на по-високи изкупни цени и те ще понесат сериозни загуби. Освен това от 1 юли влиза в сила новата цена на тока, увеличена с 13 %. Като един от аргументите за увеличението беше посочена високата цена на “зелената енергия”. Същата тази цена от 1-ви юли пада наполовина, но едва ли това ще се случи с цената на тока за бита и производството, се казва в съобщение на БФА.

От асоциацията настояват Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекцията за национален строителен контрол да предприемат действия - на обекти, за които има съставен Акт №16 до 29 юни 2012 г. включително, да бъде издадено разрешение за ползване (въвеждане в експлоатация) с дата 29 юни 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес