Разследват трима опозиционни лидери в Египет

Главният прокурор в Египет нареди разследване срещу тримата основни ръководители на опозицията - Мохамед ел Барадей - нобелов лауареат за мир, Амр Муса - бивш генерален секретар на Арабската лига и Хамдийн Сабахи – водач на египетската левица. Те са обвинени от от ислямистките адвокати в държавна измяна като заподозрени, че са подстрекавали за свалянето на президента Мохамед Морси, съобщи БНР.


Разследването срещу тримата ръководители на Фронта за национално спасение бе поискано от назначения наскоро от президента Морси главен прокурор.

Ръководители на партията Свобода и справедливост обвиниха тримата, че са подстрекавали за сваляне на президента Морси. Ислямистките медии говорят дори за заговор за отвличане на президента и смяната му с президентски съвет. Заговорът според тях е организиран с вътрешния министър на Дубай, където е намерил убежище ген. Ахмед Шафик, претендент за президентския пост.

Започването на разследване се тълкува и като опит да се упражни натиск върху опозицията, за да приеме диалог с правителството. Тримата опозиционни ръководители продължават да оспорват решенията на президента Морси, който съсредоточи в ръцете си цялата власт. Те отхвърлят също резултатите от референдума за приемане на Конституцията, която според тях убива грежданските свободи и твърдят, че гласуването е било фалшифицирано. През последните дни водачите на опозицията провеждат много срещи за съгласуване на обща стратегия на предстоящите след два месеца законодателни избори.

Опозицията вече планира голяма манифестация на 25 януари за втората годишнина от египетската революция.

Споделяне

Още от Свят