Разсрочени са над 39 млн. лв. дългове за здраве

Осем хиляди души са подали молби за разсрочване на дългове от неплатени здравни осигуровки на 30 декември, когато изтече крайният срок за запазване на правата за ползване на безплатно лечение. Това съобщи в петък управителят на Националния осигурителен институт  (НОИ)  Йордан Христосков. Така разсрочилите задълженията си са 82 969 души, които общо имат да внасят 39.168 млн. лв. Средно 470 лв. ще плаща всеки борчлия, който е уредил издължаването си на вноски, сочат данните на НОИ.

Към момента гражданите с прекъснати здравно-осигурителни права са 1 050 883 души или 13,6 процента, съобщи още Христосков като уточни, че близо половината от нередовните платци са извън страната.

Христосков допълни още, че за последните три години здравно неосигурените са намалели с 1.6 млн. души като през 2003 г. те са били 2.7 млн. души. За уведомяване на здравните длъжници и инструкции какво да направят, за да запазят осигурителните си права НОИ е изхарчил близо 734 хил. лв. за писма.

Законът дава възможност на всички, които са повече от 183 дни в годината извън страната, да подават заявление за прекъсване на здравно-осигурителните права и после да ги възобновят, когато се върнат, припомни Христосков. От тази възможност са се възползвали 11 385 души.

Средният размер на пенсията за 2005 г. е 132.82 млн. лв., което е с 11.65 лв. повече в сравнение с предходната, сочи анализът на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Продължава тенденцията за намаляване на броя на пенсионерите и към края на годината те са 2 313 744 души, посочи управителят на НОИ. Друга причина за нарастването на пенсиите през 2005 г. е, че новоотпуснатите са по-високи от досегашните, уточни той.

34 756 души са българските пенсионери, които са обхванати от двойните спогодби за социално осигуряване с Германия, Полша, Словакия, Унгария, Чехия, Турция, Македония, Хърватска, Словения, Сърбия и Черна Гора, Босна и Херцеговина, Украйна и Испания, обясни още Христосков. През тази година предстои подписването на такива договори с Русия, Гърция, Кипър, Швейцария, Молдова и Португалия.

През 2006 г . НОИ започва изграждането на т.нар. архивно стопанство с документите за трудов стаж и доход на българите. В момента се разработва проект за създаване на електронен архив за предприятията, които са ликвидирали дейността си. НОИ ще разработва и архив с единна електронна осигурителна история на всички български граждани.

НОИ започва и подготовка за изплащане на обезщетенията за болест и майчинство, което ще започне от началото на 2007 г.

Близо 100 млн. лв. е спестил Националният осигурителен институт (НОИ) от субсидията от държавния бюджет за 2005 г., заради по-добра събираемост на приходите, отчетоха в петък от института. Отделно институтът не е използвал 60 млн. лв. от резерва си.

Преизпълнението на приходите от вноски е за 2005 г. е 2.03%. С 3.8% повече от планираното са вноските от работодателите, с 2.7 % - на работниците и служителите и с 6.04% на самоосигуряващите се лица. 76.5 % е преизпълнението на приходите от главници и лихви по актове за начет, събрани от осигурителния институт.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?