Разстрел на свидетел по делото "Килърите 4" в София

Разстрел на свидетел по делото "Килърите 4" в София

Свидетел по делото "Килърите 4" е бил застрелян в четвъртък вечерта в квартал "Банишора" в София. Жертвата е 53-годишният Хрисим Хрисимов, който за последно е бил разпитван на закрито заседание по делото в Специализирания наказателен съд, където се явил с охрана и заявил, че се страхува за живота си.

По делото "Килърите 4" един от основните обвиняеми е безследно изчезналият Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Хрисимов е бил свидетел и по дело за убийството на Филип Найденов - Фатик, сочен за крупна фигура в международния трафик на амфетамини. Разстреляният мъж е давал показания и в хода на делото за отвличането на бизнесмена Стефко Колев през 2001 г.

Хрисимов е бил разстрелян около 22 часа в четвъртък пред своето заведение в кв. "Банишора". Случайни минувачи са се обадили на полицията, след като са видели мъжа да лежи на тротоара пред клуба, намиращ се на партерния етаж на бл. 42. Пристигналият патрул само констатирал смъртта.

По жертвата е стреляно повече от десет пъти. Осем от куршумите са попаднали в тялото, останалите са разбили витрината на заведението.

Председателят на Специализирания съд Георги Ушев каза, че е разбрал за убийството от медиите. Ушев, който е и председател на съдебния състав по делото срещу Йосиф Йосифов, Ивайло Симеонов, Вергил Славов, Александър Йорданов и Мариян Атанасов, обясни още, че при последния разпит на Хрисимов е установил, че част от дадените от него показания "може би касаят информация, която е класифицирана".

По време на няколкочасовия разпит, на който е подложен Хрисимов тогава, той е обяснил, че се страхува за живота си и че е получил охрана от държавата. Дали и в момента на разстрела той е бил охраняван, засега не е ясно.

"Имал е охрана. Не знам кой и как му я е предоставил. Тя не е била в съдебната зала тази охрана, но самият той каза, че е дошъл с охрана в съдебната зала. Заяви, че е дошъл с охрана от държавата. Каза, че се страхува. Нормално е в такива процеси свидетелите да ги е страх", коментира Ушев, цитиран от Дарик радио.

Хрисимов е разказал, че преди време е получавал заплахи за живота си от част от обвиняемите по делото. Повод за това са били показания, които той е давал по друг случай - за отвличането на бизнесмена Стефко Колев през 2001 г., за което Йосиф Йосифов е бил заподозрян.

Той е бил заплашен да смени показанията си, както и впоследствие се случва. Пред спецсъда Хрисимов е разказал още, че се познава с Йоско и обкръжението му от около 10 години, когато е наел къща в София по тяхна поръчка. Извършителите на убийството все още са в неизвестност.

Обвиненият за ръководител на групата Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския е в неизвестност от март тази година. Той изчезна, след като съдът не намери основания за постоянното му задържане по друго дело. От тогава той е обявен за издирване. Името му се свързва с редица отвличания и убийства и заплахи срещу полицаи и прокурори, за повечето от които не бяха събрани достатъчно доказателства.

Той е съден и оправдан за ликвидирането на хърватина Иван Може, който също е в неизвестност от години. Името му се свързваше и с разстрела на бизнесмена Красимир Гочев-Шмит.

Споделяне

Още от България