Разтревожени от Русия, северноевропейските страни засилват общите мерки за сигурност

Регионалната солидарност се е засилила след изборната победа на Тръмп

Шведският външен министър Маргот Валстром

Северноевропейските държави задълбочават сътрудничеството помежду си в областта на икономиката и отбраната, изправени пред все по-голяма тревога заради заплахата от Русия и съмненията дали Великобритания и САЩ ще се придържат и занапред към ангажиментите си а гарантиране на сигурността. Това казва шведският външен министър Маргот Валстром пред "Файненшъл таймс" като допълва, че Балтийските страни също са "разтревожени" от Русия и търсят много по-близък контакт със северните си съседки. Сътрудничеството в района на Балтика "вече значително се задълбочи" след победата на Доналд Тръмп в САЩ, заявява Валстром.

Ние обсъждаме все повече и повече подсилването на северните държави. Важността му ще нараства в следващите години, отбелязва тя. "Ще бъде пример за това как ние решаваме проблеми като граничния контрол и как да търгуваме безмитно", заявява Валстром.

Петте северноевропейски държави (Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия, наричани още Нордически) засилват военното сътрудничество, тъй като са обезпокоени за намеренията на Русия, след като нейни изтребители на няколко пъти нарушиха въздушното им пространство, а също така имаше и няколко съмнителни маневри на руски подводници в техни териториални води.

Северните държави отдавна имат близки икономически и социални отношения помежду си, независимо, че не всички са членове на ЕС. Общата численост на населението им е 25 млн.

Министрите на отбраната на Швеция и Норвегия обявиха тази седмица нови съвместни мерки за по-добра охрана на морските превози, на пристанищата и размяна на военни аташета. Швеция и Балтийските страни допълнително обтегнаха отношенията си с Москва заради проведените учения на руските ВВС близо до техните граници.

Балтийските държави са вече разтревожени и уплашени за това какво могат да направят руснаците. Това доведе до по-тясно сътрудничество между Северните и Балтийските страни, коментира Валстром.

Изборната победа на Тръмп постави Швеция в трудна ситуация. Двустранните отношения със САЩ досега бяха най-важните за Стокхолм. Но негативните коментари на Тръмп за НАТО са проблем за шведските опозиционни дясноцентристки партии, които искат Швеция да се присъедини към Алианса.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис се среща тази седмица със съюзниците от НАТО за пръв път откакто Тръмп встъпи в длъжност. Новата американска администрация настоява всички страни членки да повишат военните си бюджети и приноса си към военния пакт.

Валстром повтори, че лявоцентристкото правителство в Швеция остава против присъединяването към НАТО и смята, че страната трябва да остане гъвкава, без да участва във военни съюзи.

Швеция е разтревожена и от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. В региона има страхове какво ще означава това, пояснява тя.

Стокхолм е твърдо против каквито и да е опити на Великобритания за агресивно намаляване на нивото на корпоративния данък след като напусне ЕС. "Това е неприемливо. То не вещае нищо добро за преговорите. Не може да е сериозно", заяви Валстром в коментар на твърденията на британския премиер Тереза Мей, че ще страната ѝ ще се стреми да надмине Сингапур в това отношение.

Маргот Валстром също така предупреди Великобритания срещу всякакви опити "разделяй и владей" в преговорите за Брекзит.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?