Разцепление между сърбите в косовските институции

Ненад Рашич

Сърбите, участващи в косовските институции, вече не са единни и могат да се очакват промени в разпределението на техните постове. Това съобщава за излизащия в Прищина в. "Трибуна" косовският министър на труда и социалните грижи Ненад Рашич от сръбската Самостоятелна либерална партия (СЛП). Рашич не изключи възможността да поиска от премиера Хашим Тачи да смени вицепремиера и министър на местното самоуправление Слободан Петрович, който е и лидер на СЛП.

Миналата седмица Рашич се представи като водач на нова, още непотвърдена официално парламентарна група, в която влизат някои депутати от СЛП, представители на други сръбски партии и един депутат от редовете на ашкалите /албаноезични роми/.

Ако новата парламентарна група бъде утвърдена, СЛП вече няма да има право на своя самостоятелна парламентарна група, защото според закона за това са нужни най-малко 6 депутати, а след разцеплението на партията ѝ остават само 4.

Рашич съобщи, че новата парламентарна група ще се нарича Общо бъдеще. Тя ще подкрепя всички споразумения, които бъдат постигнати между Косово и Сърбия в Брюксел, и ще оказва всестранна помощ на действията на правителството.

Вестникът отбелязва, че Рашич не може да бъде лидер на новата парламентарна група, тъй като не е депутат, а министър. Косовоските сърби са представени в парламента от 8 депутати от СЛП и 4 депутати от Единна сръбска листа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани