Разцепление в ГЕРБ, напускали и десетина депутати

Бойко Борисов им пожела "успех" и припомни, че той, а не някой друг, управлява структурите на партията

Разцепление в ГЕРБ, напускали и десетина депутати

Започваме поетапно напускане на партията и пристъпваме към създаване на нов политически проект, отговарящ на повика на времето. Това обявиха в писмо до медиитев неделя бивши и настоящи членове на ГЕРБ. В края на документа най-напред като негови автори най-общо са посочени "членове на изпълнителната комисия, депутати от 41-ото и 42-ото Народно събрание, областни и общински координатори, министри от правителството на ГЕРБ, учредители и членове".

След това обаче като контактна група са посочени само пет конкретни имена - Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров, като нито един от тях нито е депутат в сегашния 42-ри парламент, нито е бил министър в предишното правителство.

"През последните години ГЕРБ беше овладяна от хора, непритежаващи съвкупността от морални, политически и професионални качества, изисквани и очаквани от обществото", се казваписмото.

"Партията беше използвана като ракета-носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта. Стигна се дотам човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления да продължава да бъде заместник–председател на ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност", заявяват подписалите се, визирайки очевидно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Около десетина депутати от парламентарната група на ГЕРБ в настоящия парламент се очаква да напуснат партията на Борисов в бъдещите 1-2 седмици, съобщиха пред Mediapool част от организаторите на разцеплението.

По думите им имена все още не могат да бъдат оповестени, за да не бъдат изключени депутатите предварително.

Засега организаторите не дават категоричен отговор на въпроса дали отцепилите се депутати ще влязат в пленарната зала на парламента. Но такъв вариант се допуска.

„Този парламент вече е бита карта. Най-много да изкара зимата, за да не се правят избори веднага, а заедно с изборите за евродепутати през май догодина. Така че може да влязат, може да не влязат в пленарната зала”, твърдят бившите съратници на Борисов.

Според част от тях е възможно депутатите да направят все пак кворум на БСП и ДПС, за да могат двете партии да се разграничат от „Атака”. За такъв възможен сценарий се заговори още при конструирането на 42-ия парламент.

Кои са отцепнпиците

Недялко Недялков бе областен управител на Стара Загора, който преди седмици обяви, че Бойко Борисов трябва да се разграничи от Цветан Цветанов ои Искра Фидосова, защото в противен случай партията я очаквало разцепление. Недялков бе изключен от партията, но дни по-късно лидерът на ГЕРБ посети Стара Загора в помирителна акция в разделената на две местна структура. А от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че членството на Недялков е възстановено.

Константин Хаджигаев е местният ръководител на ГЕРБ в Благоевград, който бе твърдо против издигането на Цветан Цветанов за водач на листата на партията в Благоевград. Борисов посети и тази структура на партията, а от ГЕРБ обясниха, че различияута там са преодоляни.

Иван Петров (Хасково), Петър Димитров (Варна) и Емил Димитров (София област) пък държат едни от най-големите структури на ГЕРБ в страната.

По думите на запознати се очаква утре поне 200 души да подадат заявбения за напускане на партията. Пред Mediapoolотцепници заявиха, че бившият министър на земеделието Мирослав Найденов не е против отцепването, но още не е ясно дали ще се присъедини към тях.

Отцепниците твърдят, че и те ще намерят нови лица, както е модерно напоследък, а те (старите) ще понасят компроматната война, която ще поведе срещу тях Цветан Цветанов.

Все пак съществува и опция, отцепниците да са нещо като група за натиск, за да бъдат „взети главите” на Цветанов и Фидосова, и, ако днешната декларация и заплаха не помогнат, чак тогава да се пристъпи към напускане.

Отговорът на Борисов

В отговор в обръщение към медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела успех на решилите да напуснат партията и да създават нов проект, защото, "когато човек не се чувства удовлетворен, е свободен да тръгне по нов път".

"Напомням само, че партия ГЕРБ съм я създал аз и структурите, за които говорят в декларацията, не могат да бъдат управлявани от Цветанов или някой друг освен от мен", посочва Борисов.

"Не приемам някой да се чувства като крепостен селянин в партията, затова, когато човек не се чувства удовлетворен, е свободен да тръгне по нов път. На няколкото срещи, които имах с колегите, категорично заявих, че няма нещо или някой в партията или извън нея, от които да се чувствам зависим. Затова и днес не приемам да бъда изнудван през медиите с подобен род декларации", добавя лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?